Wpis z mikrobloga

Wiecie dlaczego pociąg na trasie Gdańsk - Szczecin jest taki powolny i co chwile ma "przestoje techniczne" ? Za niemca były dwa tory na większości tej trasy, ale po wojnie ruskie rozebrali jedną nitkę torów i wywieźli do rosji jako reparacje wojenne xD Polacy do dnia dzisiejszego tej drugiej nitki nie odbudowali i przez to pociągi muszą zatrzymywać się na mijankach i czekać na wolny tor. Gdy któryś pociąg się spóźni cały misterny plan idzie się kochać i wszystkie pociągi na trasie łapią gigantyczne opóźnienia. Widocznie 80 lat to za mało żeby odbudować dwie metalowe szyny w miejscu gdzie one już były. Dlatego za każdym razem gdy słyszę że rząd ogłasza budowę szybkich kolei kisnę niemiłosiernie i przypominam sobie jak to potężny pociąg intercity zatrzymuje się w szczerym polu i czeka bo ruskie ukradli tory po wojnie.

https://dwatory.pl/jeden-tor-nie-wystarczy/
#pkp #pociagi #gruparatowaniapoziomu
Gaemeaa - Wiecie dlaczego pociąg na trasie Gdańsk - Szczecin jest taki powolny i co c...

źródło: Dwa_tory_schemat_liczba_torow-1024x726

Pobierz
  • 156
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie chce mi się sprawdzać, ale jeżeli serio mówisz to porażka. To są miasta portowe zarówno samochody (ciężarowe i osobowe) jak i pociągi powinny mieć możliwość z-----------a ż w dwie strony aż miło. To nie jest temat do dyskusji to powinien być fakt.

P.S. wiem że drogę klasy S domknęli. To samo powinno być z koleją.
  • Odpowiedz
Widocznie 80 lat to za mało

@Gaemeaa: zaraz zaraz.

ale po wojnie ruskie rozebrali jedną nitkę torów i wywieźli do rosji jako reparacje
  • Odpowiedz
@Gaemeaa: bo w Polsce robi się wszystko pod 3 miasta a później rząd udaje zdziwionych że każdy chce tam mieszkać i ceny mieszkań wysokie. Można przecież np. umrzeć z głodu w jakimś powiatowym.

Warszawa będzie miała latające samochody a na obrzeżach będą jeździć gagary z bipa
  • Odpowiedz
  • 83
@Gaemeaa: p--------e że gdyby nie rozbiory i okupacja niemiecka nie mielibyśmy dzisiaj żadnej konkretnej infrastruktury, tam, kanałów itp
  • Odpowiedz
  • 102
Dlatego za każdym razem gdy słyszę że rząd ogłasza budowę szybkich kolei kisnę niemiłosiernie i przypominam sobie jak to potężny pociąg intercity zatrzymuje się w szczerym polu i czeka bo ruskie ukradli tory po wojnie.

@Gaemeaa: ale co ma piernik do wiatraka? To tak jakby w latach 90. kisnąć niemiłosiernie, że GDDKiA ogłasza program budowy sieci dróg szybkiego ruchu w całej Polsce, gdy nie dało się wtedy nawet z jakimkolwiek
Otter - >Dlatego za każdym razem gdy słyszę że rząd ogłasza budowę szybkich kolei kis...

źródło: 1000023691

Pobierz
  • Odpowiedz
Do roku 1989 byliśmy pod radziecką okupacją.

Przypominam że jest 2026

@G06DbT: przestań już bredzić z tą okupacją.

PRL to było państwo zależne w kontekście polityki zagranicznej, wojskowo i w kontekście ustrojowym, a nie w
  • Odpowiedz
@camelinthejungle: internetowy historyk. To jest bardzo ważna kwestia, pamięć o PRL. Dla dobra siebie i innych proszę dokształć sie.
Ja sam moge podać przykład z mojej dziedziny w ktorej studiowałem: sowieci zablokowali rozwój rakiet Meteor kiedy okazało sie ze beda w stanie osiągać granice kosmosu.

A przyrownywanie prl do obecnej sytuacji polski i mówienie o jakims proszeniu o zgodę suwerena to czysta dezinformacja.
Dumny jestes ze propagujesz
  • Odpowiedz
  • 22
@Gaemeaa: grabicie cały naród paragonami grozy za tandetne żarcie i pokoje z prlu wy morskie górale, a nie stać was tam lokalnie na zbudowanie kolejki, żenada
  • Odpowiedz