Aktywne Wpisy

Czy tylko ja mam wrażenie, że w 2026 roku bycie konsumentem w Polsce to sport ekstremalny dla ludzi o stalowych nerwach?
Idziesz do sklepu po masło - kiedyś 250g, potem 200g, teraz coraz częściej straszy 170g w tej samej cenie. Kupujesz chipsy - w środku więcej azotu niż ziemniaków. Zamawiasz burgera w knajpie, płacisz 50 zł, a dostajesz coś, co rozmiarem przypomina zestaw dla dzieci. Do tego dochodzą „noworoczne aktualizacje” cen prądu
Idziesz do sklepu po masło - kiedyś 250g, potem 200g, teraz coraz częściej straszy 170g w tej samej cenie. Kupujesz chipsy - w środku więcej azotu niż ziemniaków. Zamawiasz burgera w knajpie, płacisz 50 zł, a dostajesz coś, co rozmiarem przypomina zestaw dla dzieci. Do tego dochodzą „noworoczne aktualizacje” cen prądu
W czym najbardziej odczuwasz „strzyżenie” klienta na początku 2026 roku?
- Spożywka - mniejsza gramatura, wyższa cena 28.4% (256)
- Spożywka - gorszy skład (tanie zamienniki) 5.3% (48)
- Media i opłaty (nowe taryfy za prąd, gaz, śmieci) 16.9% (152)
- Gastronomia (mikro porcje w makro cenach) 21.1% (190)
- Subskrypcje i apki (podwyżki za netflixa, itp) 3.7% (33)
- Usługi i fachowcy (fryzjer, mechanik, remonty) 12.4% (112)
- Nieruchomości (czynsze i mityczne „opłaty") 7.1% (64)
- Elektronika (gorsza jakość, psucie po gwarancji) 1.9% (17)
- Paliwo i transport (bilety, benzyna, parkingi) 2.0% (18)
- Inne - wyjaśnię w komentarzu 1.3% (12)

kluha666 +63
źródło: 1000011923
Pobierz

Fajny ten Hyper Terminal, bardzo konfigurowalny, coś w sam raz dla ludzi lubiących dłubać w css/js jak ja (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
https://hyper.is/
Jak ktoś jest ciekaw jakie pluginy dodałem:
* hyperterm-oceanic-next
* hyperline
* hyper-tabs-enhanced
* hyper-hover-header
(Shell: zsh + oh-my-zsh + pure-prompt + zsh-autosuggestions + zsh-syntax-highlighting)
źródło: comment_myiQ5NZzxTFNWfg3RTsH3tUGPbEl79H5.jpg
Pobierzźródło: comment_VoAT942Zkw388RLXwjCGdyDVhdpNrZIq.jpg
PobierzGdyby nie elektron dużo produktów prawdopodobnie by nie powstało, bo co z tego że ktoś ma pomysł jak nie ma pieniędzy, czasu itd
Komentarz usunięty przez autora
kek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nigdy nie uświadczyłem problemów mając w robocie na laptopie odpalone jednocześnie vs code, netbeans, kilka kart chromium, firefoxa, klienta do bazy i parę innych programów ->
@interface: ( ͡º ͜ʖ͡º)
@CaptainRumHandMorgan: Hate się bierze na visual code a na samego electrona. Ja rozumiem, że electron ma wiele plusów: że łatwo i szybko się tworzy aplikacje, jest prosty w obsłudze ale coś kosztem czegoś. Jakość aplikacji strasznie na tym cierpi a już szczególnie kiedy chodzi o zasoby. Normalnie by mi to nie
@CaptainRumHandMorgan: No dokładnie, idealnie byłoby pisać wszystko w asemblerze zamiast jak jacyś amatorzy w językach wysokiego poziomu jak C. (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Elektron nie istniałby gdyby nie było takiego zapotrzebowania. Lepszy rydz niż nic. :p