Wpis z mikrobloga

#webdev #frontend #javascript
Jak się przejmuje przycisk refresh w web?
Kilka miesięcy wprowadzono do tego API, gdzie kliknięcie przycisku odświeżania nie odświeża strony, tylko wykonuje jakiś wewnętrzny skrypt strony, który sam się zajmuje odświeżeniem niektórych tylko elementów strony.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@paziu: Trudno powiedzieć, ale chyba nie. To coś jakby nowego, z przed ostatnich miesięcy.

@mihaubiauek: Ale nie chodzi o sposób ładowania treści, tylko o to, że gdy użytkownik kliknie przycisk albo naciśnie F5 to strona w rzeczywistości się nie odświeży, tylko wykona skrypt, podstawiony przez stronę.
Przy czym wielokrotne odświeżenie, już przepuszcza normalne odświeżenie.
  • Odpowiedz
@look997: ale zdajesz sobie sprawe z tego, ze nawet jak wypuszczono w jakiejs przegladarce do tego API, to i tak nie jest ono w standardzie (a przynajmniej ja nie widze takiego czegos na w3) i na innych bedziesz normalnie przeladowywac? jezeli to ma byc front wypuszczony na swiat, to lepiej na razie zapomnij o tym rozwiazaniu
  • Odpowiedz
@paziu: Nie mogę znaleźć, tylko znalazłem art na dp.pl który mówi o jakiejś funkcji chrome, ale to chyba nie to.
Mi to nie jest bezpośrednio potrzebne, tylko chcę wspomnieć o tym w takim krótkim artykule.
  • Odpowiedz
@look997: Jedyne, co mi przychodzi do głowy, co pasuje do opisu, to Service Workers, gdzie można z poziomu API w JS kontrolować wszystkie zasoby pobierane przez aplikację. Dzięki SW można faktycznie sterować, które elementy mają pobierane z cache'u, a które muszą być odświeżone.

Wygląda jednak na to, że akurat Facebook nie korzysta z SW, a przynajmniej u siebie go nie widzę w chrome://serviceworker-internals/ .

Jeszcze link do małego opisu
  • Odpowiedz
@securitymb: Na pewno nie chodzi o to.
To było coś takiego:
click reshresh button -> run script on page.
I celem było, żeby zamiast odświeżać całą stronę, odświeżył się np. tylko news feed, albo komentarze do zdjęcia, jeśli jest to strona zdjęcia.

A może faktycznie to była tylko ta funkcja chrome?
  • Odpowiedz