Wpis z mikrobloga

#pomocy #inzynieria #mechanika #edgecam #cnc #inzynier #politechnika

Potrzebuję pomocy w obsłudze programu Edgecam 2017 R1. Muszę sprawdzić w nim ścieżkę narzędzia i zrobić screeny z tego zabiegu żeby umieścić je w pracy inżynierskiej. Niestety jest to wymóg konieczny od promotora, ale nie jest on zainteresowany tym, że nigdy nie miałem do czynienia z Edgecamem i twierdzi, że "to musi być w pracy"...
Dokładniej chodzi mi o frezowanie. Detal będzie wykonany w dwóch operacjach, na maszynach 3 i 5 osiowych.

Czy ktoś tutaj zna się na tym programie? I mógłby mi wytłumaczyć, jak debilowi, co trzeba zrobić krok po kroku?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sisiek: "EdgeCAM. Komputerowe wspomaganie obróbki skrawaniem " szukaj na chomiku... Szybko sobie poradzisz są odpowiednie działy. Program nie jest trudny... Tłumaczenie tutaj raczej będzie bardziej uciążliwe :)
  • Odpowiedz
@sisiek: Z EdgeCAMem nie miałem nigdy nic wspólnego. Ogólna instrukcja co musisz zrobić odnośnie oprogramowania CAM:

1. Przygotować model gotowego detalu
2. Zdefiniować przygotówkę
3. Ustawić punkt zerowy układu współrzędnych dla maszyny (X, Y, Z, obroty)
4. Zdefiniować narzędzia (można robić na bieżąco przy
  • Odpowiedz
@TurboBlejzer: bez znaczenia uwierz... Miałem jedna i druga. I z jednej i drugiej jest w stanie osiągnąć to co chce... Na upartego może grzebać w manualach i samouczkach z programu... Interfejs wcale tak się nie zmienił a jak nawet się chłop pomeczy to niestety tak wyglądają studia
  • Odpowiedz