Wpis z mikrobloga

Mireczki, jak to jest? Jeśli mam umowę o pracę na okres próbny do dnia np 31-10-2017 i do tego dnia nie zostanie mi przedstawiona inna umowa, mogę po prostu następnego dnia roboczego nie przychodzić do pracy? #praca #pracbaza #prawopracy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A ja mam inne pytanie, jeśli mam umowę na okres próbny i okres się skończy, mam jakieś dni urlopu do wykorzystania w razie przedłużenia umowy, albo dni do wypłacenia za niewykorzystany w przypadku nieprzedłużenia ?
  • Odpowiedz
@JUSTd0IT: @ArnoldSwinia: Czyli idąc tym tropem okres wypowiedzenia obowiązuje mnie tylko do ostatnich 2 tygodni przed zakończeniem umowy? W sensie, że np tydzień przed końcem zakończenia umowy powiem, że chcę rozwiązać umowę, to będę musiał pracować tylko ten tydzień, który jeszcze mnie obowiązuje na umowie, zgadza się?
  • Odpowiedz
@crackr: Jeżeli masz prawo do urlopu w trakcie umowy na okres próbny, który się kończy albo idziesz na urlop w trakcie, albo (po skończeniu pracy) występujesz o wypłatę zaległego w postaci ekwiwalentu - ergo kasa.
Jak przedłużą umowę, de facto zawierając nową (prawdopodobnie) już o pracę 'dni' urlopu nie przechodzą. Ergo, dostajesz tylko kasę, chyba że dogadasz się z pracodawcą.

@tyVOLEasio: Jak masz umowę terminową to dnia określonego
  • Odpowiedz
Jak chcesz skończyć wcześniej to mówisz "Do widzenia" i pracujesz jeszcze ileś tam, czyli okres wypowiedzenia, wynikający z umowy albo kodeksu pracy ;]

@littlelawyer: A co w wypadku, jeśli będę chciał skończyć tydzień przed końcem umowy, a kodeks określa, że obejmują mnie dwa tygodnie?
  • Odpowiedz
@tyVOLEasio: No nie rozciągniesz tego do dwóch ;p
Jak chcesz skończyć pracować tydzień przed końcem umowy to 3 tyg przed złóż wypowiedzenie, pracujesz 2 tyg i viola.
Jak juz jesteś tydzień przed końcem umowy i masz problem co zrobić, bo nie chcesz spędzić tam ani chwili dłużej to 1. robisz cos durnego i wywalają Cię bez wypowiedzenia. 2. zagryzasz zęby i pracujesz ten tydzień jeszcze. 3. gadasz z pracodawcą i
  • Odpowiedz