Aktywne Wpisy

LewCyzud +646
Jak chcecie ochrony planety to przestańcie wydawać co rok nowy telefon i wprowadźcie program łatwej wymiany baterii ( ͡° ͜ʖ ͡°) a nie sobie mordę wycieracie ekologią bedac jednocześnie najwikeszym trucicielem spośród spółek technologicznych
#apple
#apple

darknightttt +14
Chyba wbije nóż w mrowisko ale jestem ciekawa jakie wy macie podejście.
Mam neutralny stosunek co do swojej przyszłości. Mogę być sama, mogę zająć się karierą, mogę założyć rodzinę. Nie mam na nic ciśnienia bo czuję się sama ze sobą ok. Mogę iść na wiele ustępstw gdyby trafia się taka zdrowa, mocna miłość z odpowiednim partnerem i możemy żyć hedonistycznie albo założyć rodzinę, decyzję zostawie jemu. Natomiast mam tutaj pewne zasady.
Wersja
Mam neutralny stosunek co do swojej przyszłości. Mogę być sama, mogę zająć się karierą, mogę założyć rodzinę. Nie mam na nic ciśnienia bo czuję się sama ze sobą ok. Mogę iść na wiele ustępstw gdyby trafia się taka zdrowa, mocna miłość z odpowiednim partnerem i możemy żyć hedonistycznie albo założyć rodzinę, decyzję zostawie jemu. Natomiast mam tutaj pewne zasady.
Wersja

poprawiając monitoring na #zabbix zauważyłem że na jednej z maszyn wypadł dysk w RAID1. Zleciłem wymianę w DC. 30min i dysk SSD dodany.
Na kontrolerze #lsi znajdują się jeszcze dwa dodatkowe RAIDy, 10 jak i 1
W poziomu MegaCLI dodałem dysk i rozpoczęła się odbudowa. ( MegaCli -LDRecon -Start -r1 -Add -PhysDrv[252:5] -l1 -a0 )
Na drugi dzień, powitała mnie informacja z debug logu że RAID nadal jest degraded a z RADIu 1 zrobił się 5 (sic!)
Aktualnie wygląda to tak:
Wszystkie dyski:
----------------------------------------------------------------------------------------EID:Slt DID State DG Size Intf Med SED PI SeSz Model Sp Type
----------------------------------------------------------------------------------------
252:0 11 Onln 0 475.905 GB SATA SSD Y N 512B Samsung SSD 850 PRO 512GB U -
252:1 15 Onln 0 475.905 GB SATA SSD Y N 512B Samsung SSD 850 PRO 512GB U -
252:2 8 Onln 0 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
252:3 14 Onln 0 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
252:4 10 Onln 1 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
252:5 13 Onln 1 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
252:6 9 Onln 2 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
252:7 12 Onln 2 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
----------------------------------------------------------------------------------------
Wszystkie RAIDy na kontrolerze
----------------------------------------------------------------DG/VD TYPE State Access Consist Cache Cac sCC Size Name
----------------------------------------------------------------
0/0 RAID10 Optl RW Yes NRWTC - ON 951.810 GB
1/1 RAID5 Dgrd RW No NRWTC - ON 951.810 GB
2/2 RAID1 Optl RW Yes NRWTC - ON 475.905 GB
----------------------------------------------------------------
Dyski dla RAIDu 5:
----------------------------------------------------------------------------------------EID:Slt DID State DG Size Intf Med SED PI SeSz Model Sp Type
252:4 10 Onln 1 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
252:5 13 Onln 1 475.905 GB SATA SSD N N 512B Samsung SSD 840 PRO Series U -
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to że dali mi jakiś dysk używany, który miał w sobie juz konfigurację RAID5
Niemniej jednak trzeba to naprawić. I tu pytanie do Was Mireczki IT, wypadałoby usunąć ten dysk z RAID5 i przebudować go na RAID0, wyczyścić dysk wcześniej dodany (nastepnie usunięty) i na nowo odbudować RAID1 ?
Mam to w LVM i nie mam możliwości wykonania pvmove, brak przestrzeni. Jak to się wykrzaczy podczas tego procesu, wypadnie mi replikacja bazodanowa, niby nie problem (bo to slave) ale czasu troszkę mi zabierze przez weekend, a zaczynam od Soboty urlop.
Co robić, jak żyć? Przeczekać i wróćić do tego po urlopie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie nie, trzeba to naprawić jak najszybciej... pytanie jak to zrobić bezpiecznie...?
Komentarz usunięty przez moderatora
@linuksozerca: i tu chyba byl twoj blad. Dysk zostal dodany a nie wymieniony. Odbudowa po wymianie dysku (wyjecie starego dodanie w to samo miejsce nowego) zaczyna sie automatycznie. Jezeli tak zostalo zrobiobe a nie zaczela sie odbudowa to mozliwe ze faktycznie na dysku byly pozostalosci innego raid a Ty
Jako że jedna replika się poskładała, uda mi sie jednak zrobić pvmove i usnę ten RAID i dodam na nowo.
Zakładałem że dadzą dysk nowy a nie używany.. niestety czasami trzeba pytać o wszystko.
Nie pamiętam jak jest w LSI przy obcym dysku. Pamiętam, że RAID HP nie pozwoli aż mu jasno nie karzesz usunąć starej konfiguracji.