@AmbaZjadla: Jestem ciekawe co uważają mirki, zwłaszcza tutejsi fanboje Apple. Jak dotąd również byłem fanbojem apple, ale nowy surface pro okazał się dość fajny, a nowy macbook pro niekoniecznie. Liczyłem, że ktoś wybije mi z głowy zakup surface pro na rzecz macbooka albo na odwrót.
@ly000: do czego? Jak montaż filmów to tylko Apple, do reszty od biedy wystarczy Windows. Chociaż k-----a mnie bierze jak mam na 10 pracować, ale to pewnie kwestia nawyków z MacOS
@rolfik_r1: Programowanie, elektronika, CADy i tego typu inżynierskie rzeczy. Nie wszystko będzie działać pod makiem, ale jakoś sobie dam rady. Generalnie, system dla mnie nie ma znaczenia. Co najwyżej wgram windowsa na macbooka.
@ly000: W takim razie nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz :) Zajebistość Mac'a tkwi w systemie i baterii. No może jeszcze dla co niektórych w matrycy. Zresztą, pchanie się w CAD'y z 2 rdzeniowym prockiem to w ogóle słaby pomysł. Powinieneś pomyśleć o czymś w rodzaju e5470 z pełną i5 i 16GB ram.
Zajebistość Mac'a tkwi w systemie i baterii. No może jeszcze dla co niektórych w matrycy.
To w końcu chodzi o sam system czy o coś więcej? Podaj mi model jakiegoś budżetowego laptopa, twoim zdaniem lepszego od macbooka, to wypiszę ci dlaczego jest on jednak gorszy.
@rskk: Porównując do Macbooka Pro 13 z tb. Niestety, nie mogę znaleźć benchmarków e5470 podczas throttlingu. Bo to że jest throttling to jest pewne. Procesor pod obciążeniem osiąga 97 stopni wg. notebookcheck. Obawiam się, że przez throtting te 4 rdzenie mogą być mniej warte niż 2 rdzenie w macbooku, gdzie nie masz throttlingu. W e5470 bez throttingu procesor ma o 30% lepszy wynik w cinebench na multicore. Co do reszty
@ly000: Jeśli to jeszcze aktualne, bierz Macbooka. Sam się niedawno napaliłem na tabletolaptop (Transformer Pro, bardzo „zainspirowany” Surfacem) i praca na nim z klawiaturą na innych niż płaskich powierzchniach jest strasznie niewygodna. Bez klawiatury natomiast, 12 cali i prawie 1 kg bardzo dają w kość, zwłaszcza gdy trzyma się go w rękach.
Dobry jest do czytania, oglądania, przeglądania internetu, wideokonferencji itp., ale do programowania zdecydowanie nie.
#surface #apple #microsoft #macbook
To w końcu chodzi o sam system czy o coś więcej?
Podaj mi model jakiegoś budżetowego laptopa, twoim zdaniem lepszego od macbooka, to wypiszę ci dlaczego jest on jednak gorszy.
Komentarz usunięty przez autora
...nie patrzyłem na ten model co trzeba.
Nie słyszałem o
Niestety, nie mogę znaleźć benchmarków e5470 podczas throttlingu. Bo to że jest throttling to jest pewne. Procesor pod obciążeniem osiąga 97 stopni wg. notebookcheck. Obawiam się, że przez throtting te 4 rdzenie mogą być mniej warte niż 2 rdzenie w macbooku, gdzie nie masz throttlingu. W e5470 bez throttingu procesor ma o 30% lepszy wynik w cinebench na multicore.
Co do reszty
Sam się niedawno napaliłem na tabletolaptop (Transformer Pro, bardzo „zainspirowany” Surfacem) i praca na nim z klawiaturą na innych niż płaskich powierzchniach jest strasznie niewygodna. Bez klawiatury natomiast, 12 cali i prawie 1 kg bardzo dają w kość, zwłaszcza gdy trzyma się go w rękach.
Dobry jest do czytania, oglądania, przeglądania internetu, wideokonferencji itp., ale do programowania zdecydowanie nie.