Wpis z mikrobloga

@AmbaZjadla: Jestem ciekawe co uważają mirki, zwłaszcza tutejsi fanboje Apple. Jak dotąd również byłem fanbojem apple, ale nowy surface pro okazał się dość fajny, a nowy macbook pro niekoniecznie. Liczyłem, że ktoś wybije mi z głowy zakup surface pro na rzecz macbooka albo na odwrót.
  • Odpowiedz
@ly000: do czego? Jak montaż filmów to tylko Apple, do reszty od biedy wystarczy Windows. Chociaż k-----a mnie bierze jak mam na 10 pracować, ale to pewnie kwestia nawyków z MacOS
  • Odpowiedz
@rolfik_r1: Programowanie, elektronika, CADy i tego typu inżynierskie rzeczy. Nie wszystko będzie działać pod makiem, ale jakoś sobie dam rady. Generalnie, system dla mnie nie ma znaczenia. Co najwyżej wgram windowsa na macbooka.
  • Odpowiedz
@ly000: W takim razie nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz :) Zajebistość Mac'a tkwi w systemie i baterii. No może jeszcze dla co niektórych w matrycy. Zresztą, pchanie się w CAD'y z 2 rdzeniowym prockiem to w ogóle słaby pomysł. Powinieneś pomyśleć o czymś w rodzaju e5470 z pełną i5 i 16GB ram.
  • Odpowiedz
@rskk: Bardzo dobrze wiem o czym mówię.

Zajebistość Mac'a tkwi w systemie i baterii. No może jeszcze dla co niektórych w matrycy.

To w końcu chodzi o sam system czy o coś więcej?
Podaj mi model jakiegoś budżetowego laptopa, twoim zdaniem lepszego od macbooka, to wypiszę ci dlaczego jest on jednak gorszy.
  • Odpowiedz
@ly000: Podałem wyżej, do tego weź pod uwagę, że MBP pod Windowsem cierpią na throttling to raz, dwa skalowanie Retiny też nie jest idealne.
  • Odpowiedz
@rskk:
...nie patrzyłem na ten model co trzeba.

że MBP pod Windowsem cierpią na throttling to raz

Nie słyszałem o
  • Odpowiedz
@rskk: Porównując do Macbooka Pro 13 z tb.
Niestety, nie mogę znaleźć benchmarków e5470 podczas throttlingu. Bo to że jest throttling to jest pewne. Procesor pod obciążeniem osiąga 97 stopni wg. notebookcheck. Obawiam się, że przez throtting te 4 rdzenie mogą być mniej warte niż 2 rdzenie w macbooku, gdzie nie masz throttlingu. W e5470 bez throttingu procesor ma o 30% lepszy wynik w cinebench na multicore.
Co do reszty
  • Odpowiedz
@ly000: Jeśli to jeszcze aktualne, bierz Macbooka.
Sam się niedawno napaliłem na tabletolaptop (Transformer Pro, bardzo „zainspirowany” Surfacem) i praca na nim z klawiaturą na innych niż płaskich powierzchniach jest strasznie niewygodna. Bez klawiatury natomiast, 12 cali i prawie 1 kg bardzo dają w kość, zwłaszcza gdy trzyma się go w rękach.

Dobry jest do czytania, oglądania, przeglądania internetu, wideokonferencji itp., ale do programowania zdecydowanie nie.
  • Odpowiedz