Najlepszym scenariuszem w tym całym zamęcie byłoby wyłonienie się jakiejś nowej siły politycznej, która poprowadziła by Polaków. Nie ma sie co łudzić, obecna lekko bezpłciowa opozycja ma małe szanse na porwanie serc wyborców, tylko parę twarzy widzę które się jakoś pozytywnie wyróżniają. #polityka #neuropa #4konserwy #zamachlipcowy
@TheOutskirs: mnie dziwi, że tych wyróżniających się twarzy nie robią liderami (Budka czy Gasiuk-Pihowicz) a coś tam Petru przebąkiwał o Kopaczowej. xD
@TheOutskirs wymiebic w Platformie Schetynę na Budkę, Kopacz na Arłukowicza i Platforma ma szanse na jakiś odnowiony wizerunek.
I żeby nie było, ucieszyłbym się gdyby jakaś naprawdę nowa, młoda formacja wyrosłaby, ktora - wzorem Francji - ministrow nie wybieralaby pośród kolegów z Partii, tylko faktycznych specjalistów. Wtedy mają mój głos. A póki co jesteśmy niejako na Po-Pis skazani.
@TheOutskirs: Nowa siła xdd tak jak nowa siłą była partia Gowina Albo jak Ogórkową kandydatkę na prezydenta przedstawiano jako powiew świeżości w polityce
@TheOutskirs: Problemem opozycji jest to, że dała się sprowadzić do poziomu pis. Wystarczyło w obliczu buty kaczora zachować spokój. Liczę na nową partię Tuska, bo co o nim nie mówić zawsze trzymał nerwy i potrafił wygrać z nadprezesem.
@rudy2007: no właśnie, wydaje mi sie że oni wiedzę iż przywództwo Budki etc. stanowiło by koniec starych dziadków pokroju Schetyny i Kopaczowej. No i Petru w sumie też, zbytniej charyzmy to on nie ma. @Haradrim: miałem na myśli kogoś spoza kompletnie, kogo obecnie nie znamy. @Tm-rzeka: nie wiem, czy Tusk będzie chciał wchodzić w to bagno, podejrzewam że jedynie w ostateczności. Obstawiałbym bardziej że zostanie twarzą
@TheOutskirs: A spoza to jest cała Nowoczesna (tak, wiem, kto stał za tym, ale jak się skapnęli jakie mają poparcie to się szybko schowali) i miała potencjał, ale nie pykło. ( ͡°ʖ̯͡°)
@Goofas Nowa siła polityczna, żeby była wiarygodna nie powinna wywodzić się z żadnej obecnej lub byłej partii co jest niewykonalne moim zdaniem. Osobą, która widzę w polityce i na którą w ciemno bym głosował jest pan Gwiazdowski niestety on od polityki zdecydowanie się odcina. I pewnie jak zawsze żeby mieć czyste sumienie zagłosuje na Korwina choć czasem już jego farmazonow nie daje rady słuchać.
@Goofas: Źle kliknąłem odpowiedź, to co napisałem wcześniej m.in. o młodych miało być też do Ciebie. @kam966: To też zalezy jaka to by miała być formacja? Liberalna społecznie i ekonomicznie by mi najlepiej pasowała, podejrzewam że wielu innym tutaj także, ale w naszym wschodnim społeczeństwie, mającym, co widać obecnie, jeszcze trochę PRLu w genach, mogłaby nie zdobyć poklasku.
@TheOutskirs: No mi się akurat marzy konserwatywno - liberalna ale przynajmniej w najważniejszym a więc gospodarce byśmy się zgadzali. No właśnie coś się u nas chyba popsuło w społeczeństwie bo teraz PiS wygrał wybory na hasłach socjalnych a zaledwie osiem lat wcześniej PO miała świetne liberalne postulaty, czym to spowodowane jest nie wiem ale mam nadzieję, że trend się odwróci.
@kam966: Także według mnie, poglądy społeczne powinny być dalej w szeregu. Ostatnimi laty zapomniano o liberalizmie gospodarczym, właśnie kosztem społecznego. Jest za wcześnie, żeby Polska była tak bardzo "do przodu" z tym tematem, obecnie konserwatyzm i liberalizm społeczny powinny się dopełniać i szukać kompromisu. No ale o jakich abstrakcjach tu mówimy, skoro nawet kompromisu w takich fundamentalnych sprawach jak trójpodział władzy i poszanowanie państwa prawa, obecne elity nie potrafią odnaleźć.
@kam966: Ah, gdzie te "złote" czasy kiedy potencjalna była koalicja POPIS... ( ͡º͜ʖ͡º) Najlepiej dla Polski by było, jakby obie strony po tym konflikcie odeszły w niepamięć.
#polityka #neuropa #4konserwy #zamachlipcowy
I żeby nie było, ucieszyłbym się gdyby jakaś naprawdę nowa, młoda formacja wyrosłaby, ktora - wzorem Francji - ministrow nie wybieralaby pośród kolegów z Partii, tylko faktycznych specjalistów. Wtedy mają mój głos. A póki co jesteśmy niejako na Po-Pis skazani.
Albo jak Ogórkową kandydatkę na prezydenta przedstawiano jako powiew świeżości w polityce
Komentarz usunięty przez autora
@Haradrim: miałem na myśli kogoś spoza kompletnie, kogo obecnie nie znamy.
@Tm-rzeka: nie wiem, czy Tusk będzie chciał wchodzić w to bagno, podejrzewam że jedynie w ostateczności. Obstawiałbym bardziej że zostanie twarzą
@TheOutskirs:
A spoza to jest cała Nowoczesna (tak, wiem, kto stał za tym, ale jak się skapnęli jakie mają poparcie to się szybko schowali) i miała potencjał, ale nie pykło. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@TheOutskirs:
@kam966: To też zalezy jaka to by miała być formacja? Liberalna społecznie i ekonomicznie by mi najlepiej pasowała, podejrzewam że wielu innym tutaj także, ale w naszym wschodnim społeczeństwie, mającym, co widać obecnie, jeszcze trochę PRLu w genach, mogłaby nie zdobyć poklasku.