Wpis z mikrobloga

Polećcie jakiś dobry tutorial jak zrobić video stream w przeglądarce z kamerki internetowej, tak aby inni mogli to oglądać.
Niby coś tam znalazłem ale w większości nie jest to chyba tym czego szukam.

Jest też kwestia tego, że wiele użytkowników może robić swój stream i inni mogą je oglądać jak to rozwiązać? Dla każdego streamu potrzebuje osobny serwer w #nodejs ? Czy może wgl nie w #nodejs a coś innego?

#webdev
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzakus: hm w sumie nie głupie skorzystać z zewnętrznej usługi.. sprawdzę to na pewno. Gdyby jednak ktoś miał jakieś ciekawe linki nt własnej implementacji takiego live streamu to będę wdzięczny ;)
  • Odpowiedz
@Domons tak jak @Dzakus napisał, WebRTC prawdopodobnie będzie najlepszym rozwiązaniem.

Swego czasu robiłem podobny projekt, tzn streaming obrazu z kamerki do aplikacji klienta. Co prawda nie bezpośrednio w przeglądarce, bo korzystałem z Electrona, ale temat dość zbliżony. W moim przypadku aplikacja pozwalała na odbiór obrazu przez WebSockety oraz dgram z Node.js.

Same websockety to chyba dość kiepskie rozwiązanie dla czegoś takiego, ale działało, chociaż trzeba było przesyłać obraz w
  • Odpowiedz