Wpis z mikrobloga

Witajcie, mireczki. Uczę się programowania w C#, chcę w przyszłości rozwijać się w kierunku ASP.NET lub aplikacji okienkowych. Skończyłem właśnie 1 klasę liceum i zastanawiam się już teraz nad wyborem mojej przyszłej uczelni. Upatrzyłem sobie Uniwersytet Wrocławski (polecany przez ludzi na obozie informatycznym) i Politechnikę Częstochowską (blisko, bo tu mieszkam). Mój problem ze studiowaniem we Wrocławiu polega na tym, że nie za bardzo wiem za co miałbym tam żyć, bo nieciekawa sytuacja mojej rodziny zwyczajnie nie pozwala na opłacenie mi tego. Ryzykować z wyjazdem do Wrocławia i szukaniem pracy tam na miejscu, czy zostać w Częstochowie i studiować tutaj? I ogólnie, jakie macie zdanie na temat obu uczelni? Którą Wy polecacie?

#programowanie #politechnikaczestochowska #czestochowa #uniwersytetwroclawski
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kartm: no cóż uczelnie w Częstochowie nie są na jakimś wysokim poziomie, więc lepiej zacząć pracować w wakacje, odkładać pieniądze, jak nawet zaczniesz z dwoma tysiakami to mając pracę we Wrocku poradzisz sobie.
W Częstochowie trudno będzie o przyszłość, miasto bezrobocia i emerytów, sam z niego uciekam.
  • Odpowiedz
@Kartm: Aktualnie dla samego zawodu programisty nie będzie miało to większego znaczenia którą uczelnię skończyłeś. Większości rzeczy i tak musisz nauczyć się samemu, a później douczyć w pierwszej pracy ;) Ważne żebyś samemu siedział i się uczył
  • Odpowiedz
@Tyrson: brednie - może nasze uczelnie nie są w pierwszej piątce rankingu ale to nie znaczy, że są złe.
Jak się chcesz nauczyć to zrobisz to tak w Częstochowie jak i we Wrocku czy Gdańsku. Szczególnie w IT, gdzie nie papier sam w sobie a umiejętności się liczą...

@Kartm: po przeczytaniu Twojego wpisu ja bym się nie rzucał z motyką na słońce tylko dążył do celów na miejscu.
  • Odpowiedz
@Kartm:
Jak chcesz zostać zwykłym klepaczem kodu to uczelnia Ci w tym nie pomoże.
Dobra ksiązka i masz 7 semestrów w 3 miesiące ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Od zera polecam RubyOnRails i Ruby
  • Odpowiedz
@Singularity00 niestety, są złe, ale prawdą jest to, że wszystko zależy od umiejętnosci, ktore sam nabędziesz.
Pamiętaj, że zapewne na 80% i tak nie będziesz szukał pracy w Częstochowie, bo o taką, dość dobrze płatną będzie trudno.
  • Odpowiedz
Będąc już w tym Twoim Wrocku przyjmijmy na 2 lub 3 roku możesz wyłapać pracę związaną z Twoim kierunkiem, ba, może to już być Twoja praca na lata.
  • Odpowiedz
Mi tu chodzi bardziej o możliwość zdobycia pracy w normalnym mieście + lepiej jesteś widziany, jak skończyłeś Wrocław niż Częstochowę, choć to jeden kij. :/
  • Odpowiedz