Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Magnolia-Fan: a gdzie ja napisałem, że to ma odstraszyć? Sam sobie dopowiadasz, a później prowadzisz dyskusję przeciw wyimaginowanej argumentacji #pdk Przecież to własnie pośrednio strach przed karą sprawił, że zabili tego chłopaka. Mi chodzi o sposób traktowania więźnia.

Ktoś wobec kogo nie ma żadnych wątpliwości powinien utracić status człowieka i zostać sprowadzony do roli narzędzia które choć w minimalnym stopniu okaże się przydatne społeczeństwu (niewolnicza praca na rzecz fundacji/hospicjów/małych piesków). Owszem,
@woland666 czy to do tego wydarzenia nawiązywał Kazik w piosence, w której śpiewał: "polana, ognisko, tu leją się po pyskach"?

@Asarhaddon: @woland666 raczej nie, w piosence jest "gitara" zamiast "polana" a w kolejnym wersie "słońce, jezioro" a tutaj o żadnym jeziorze nic nie ma. Wiem już za to na kim wzorowała się Joanna Bator tworząc w swoich książkach postać więźniarki Osy (całego nazwiska sobie teraz nie przypomnę a nie chce mi
by w końcu wypuścić, by na wolności sam chyba sie powiesił z bezradności

@Precypitat: idea dożywocia jest taka, żeby nie wypuszczać. Margines błędu zawsze jakiś jest, można skazać niewinnego co okaże się po iluś latach dlatego warunki powinny być dobre, aby mógł wrócić do społeczeństwa. Zresztą jaki jest sens męczyć kogoś, kto z założenia nie będzie już mógł zrobić nikomu krzywdy?
@woland666: Pamiętam dobrze to wydarzenie. Z resztą podobnych spraw było w latach 90 multum. Nie wiem czy to wpływ większej ilości mediów, ale co chwilę słyszało się o bezsensownych zabójstwach popełnianych przez młodych ludzi. Morderstwo Jolanty Brzozowskiej, Michała Łyska w Krakowie, morderstwo dilerów Ery, chłopak wyrzucony z pociągu w Gdańsku.
Do tych wydarzeń nawiązywała piosenka Myslovitz: "To nie był film".
nigdy w życiu. Takich sk*rwysynów gdzie nie ma wątpliwości trzeba zrzucić do kamieniołomów i wypalać im znaki na skórze jak na świni. Śmierć to zbyt łagodna kara. Niech k***wy pracą niewolniczą zarabiają na hospicja czy inne fundacje. Chociaż taki pożytek będzie z pasożyta.

@Gluptaki: Rozumiem co masz na mysli jednak nikt ich nie będzie pilnował, transportował pro bono. Tak naprawdę nie są w stanie zarobić nawet na zwrócenie kosztów ich pilnowania
Takich sk*rwysynów gdzie nie ma wątpliwości trzeba zrzucić do kamieniołomów i wypalać im znaki na skórze jak na świni.

@Gluptaki: po pierwsze praca więźnia zmuszanego do pracy jest nieekonomiczna, bo trzeba go pilnować, pracuje wolno, a sen pracy za "miskę zupy", kończy się tym że więzień mdleje, choruje i kosztuje państwo jeszcze więcej, w łagrach tak było, tylko tam jak ktoś miał umierać to się go nie ratowało. Jednocześnie takich zwyrodnialców
@whitewolfik: czytałem artykuł na ten temat (dawno i raczej nie znajdę go już), jak niewolnicy umierają i nie mają zapewnionej opieki medycznej to się opłacają, jak mają dożyć trzydziestki to też sie opłacają, jak mamy koparki i piły mechaiczne to już nie bardzo, zresztą wymyśl prace jaką taki niewolnik miałby wykonywać, której specjalista nie zrobi lepiej.
@Gluptaki: po pierwsze praca więźnia zmuszanego do pracy jest nieekonomiczna, bo trzeba go pilnować, pracuje wolno, a sen pracy za "miskę zupy", kończy się tym że więzień mdleje, choruje i kosztuje państwo jeszcze więcej, w łagrach tak było, tylko tam jak ktoś miał umierać to się go nie ratowało.

@Usmiech_Niebios: jakoś IG Farben, Volkswagen i wiele innych firm podczas II WŚ nie miało tego problemu. A nie było kamer, dronów
@Gluptaki: no nie było i było to opłacalne (chociaż wątpię, skąd np. wiedzieli że więzień nie dopuści się sabotażu?). Teraz mamy maszyny o dużej efektywności i opłacalne to nie jest. Poza tym poczytaj jak to wyglądało w łagrach, jak nastawiamy się że więzień umrze podczas pracy to ma to sens, jak nie to nie. I czekam na przykład pracy która mieliby wykonywać, bo kopać doły można koparką