Wpis z mikrobloga

안녕하세요 - To znaczy dzień dobry ;)

Chciałbym zapoczątkować pewną serię wpisów, gdzie będę zamieszczał proste przepisy kulinarne prosto z Korei Południowej wraz z linkami do składników, które ciężko dostać w Polsce. Od pozytywnego feedbacku będzie zależało jak długo będę kontynuował.

Aby dotrzeć do większej liczby mirków, do tego wpisu, a być może też do innych daje #rozdajo składników (sos + kluski) na poniższą potrawę. Losowanie jutro o 21:00, wygrywa jedna osoba, zielonki się bawio. Wysyłam na paczkomat

Na początek coś bardzo łatwego a zarazem mega pysznego - gratka dla fanów ostrego jedzenia.

TOPOKKI - koreańskie kopytka.

Składniki (na ok. 2 porcje):

1)
- Kluski ryżowe 200g
- Ciasto rybne odeng 2 plastry (niestety ten składnik jest mrożony i nie mogę go wysłać, można go pominąć)
- Por 1 szt
- Woda 2,5 szklanki
- Cebula (opcjonalnie)

2) Sos
- Pasta chili 5 łyżek
- Syrop kukurydziany - 2 łyżki
- Cukier - 1 łyżka
- Sól
- Pieprz

LUB

Gotowy sos pikantny
Gotowy sos słodki

Przygotowanie:

1) Wymieszaj składniki nr 2 lub użyj gotowego sosu.

2) Do garnka wlej 2,5 szklanki wody, dodaj składniki nr 1 (oprócz pora) i przygotowany sos. Wszystko doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 min, dopóki sos nie zgęstnieje a kluski ryżowe nie zmiękną.

GOTOWE!

Wersja YT: https://www.youtube.com/watch?v=e3RLjJnq07o

Niektórzy kojarzą mnie już z rozdajo i również przy tych wpisach będzie można na nie się natknąć. Dajcie znać czy taka forma promocji będzie dla Was okej.

TAG do obserwowania lub na czarnolisto #koreahouse

#koreapoludniowa #gotujzwykopem #toppoki #ostrezarcie #przepisy
jack5on - 안녕하세요 - To znaczy dzień dobry ;)

Chciałbym zapoczątkować pewną serię wpi...

źródło: comment_fVNvc9BmMauUjfUSwsC8j1Ps4nT1tSav.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach