Wpis z mikrobloga

Po kilku wpadkach - bo zabrakło prądu, bo storage chesty się przepełniły. Bo to, bo tamto, ale przebudowałem prawie cały Core fabryki.
Cały Main-bus odszedł w przeszłość. Cały stary setup rafinerii i produkcji solid fuel pozostał wspomnieniem.
Wszystko jest obsługiwane logistyczne. Wszystko. Dosłownie wszystko. Hołdując tej zasadzie zacząłem baryłkować nawet wodę. Pomogłem sobie troszkę poprzez zwiększenie Stacksize baryłek z 10 na 100. Dzięki temu każda skrzynka może przechowywać 1 200 000 cieczy dowolnego rodzaju.
(Tak wiem (,) przegięcie, ale zaczynało mnie irytować ciśnienie w rurach).
I dodanie nieskończonych badań dla robotów logistycznych. Żeby to mogło jakoś śmigać. Aktualnie robot może nieść 30 przedmiotów. Kolejny poziom (+2 cargo size) kosztuje ponad 500 000 pakietów naukowych. Nawet z modułami productivity to ponad 200 rakiet.
Kolejnym etapem był problem z dostawami rudy. Mining outposty obsługiwane w pełni przez niebieskie pasy kopały zbyt wolno.
W każdej maszynce do kopania moduły 1x productivity+2x speed. Pas był w stanie złapać 8-10 koparek górniczych. Reszta stała. Pociąg czekał na warunek full inventory. Bo szkoda, żeby na paliwie rakietowym wozić 1000 sztuk rudy.
W efektcie powstał pomysł obsługiwanych logistycznie outpostów górniczych. Koparki z modułami do Skrzynki Active provider. To zabierane przez roboty do stacji zaraz obok, albo ładowane do Storage Chestów przy stacji. Pociąg się ładuje w 20 sec.
Przy okazji mnie naszło, i przebudowałem cały system kolejowy z lewo-stronnego na prawo-stronny. Bo tak.
Trochę się nakombinowałem, na stacji rozładunkowej, a pociągi dostawały kociokwiku. Udało się i przy okazji każdy wagon ma teraz rozładunek 12 stack inserterów i cały pociąg się rozładowuje w 10 sec. Więc stacja nawet z 3 OmniDepot nigdy się nie blokuje.
Screeny wrzucam w komentarzach.

#factorio
atna-nefarious - Po kilku wpadkach - bo zabrakło prądu, bo storage chesty się przepeł...

źródło: comment_7gSLydsWq7vOoyss7yCSKalBjZs7rgTU.gif

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@acidd: Masz bardzo dużo małych patchy surowców. Ja wybrałem predefiniowany railworld, żadkie ale duże i dość bogate złoża.
Zmniejszyłem ewolucję i ekspansję robali o połowę, żeby nie tracić nerwów, na robienie murów i linii obrony.
Twoja fabryka wygląda na ogromną przez ten beton - wszędzie beton ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@acidd: Na jednej kupce - "Ore Patch" różnie, od 600k do 20M, chociaż już widzę na dole na samej krawędzi kawałek złoża pod bazą robali które ma jakieś 30M żelaza. Ropa też potrafi się trafić kilka o łącznej wydajności 2k/sec do 9k a na dalekiej północy widzę ogromny pokład 19k/sec. Wyczyściłem już wszystkie"kupki" ( ) które były na startówce. Obecnie cały core basy stoi w
  • Odpowiedz