Wpis z mikrobloga

@xddxdxdd: a kolega słyszał o aplikacjach typu "portable", które nie wymagają instalacji ? CCleaner jest również w tej wersji (podobnie ADW). Można zapuścić z pena, chmury albo przemycić mailem jak są lipne zabezpieczenia ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@SpasticInk: fajnie, ale ciekawe jak uzyskasz dostęp do np katalogu C:/Program Files/ bez uprawnień administratora? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dla mnie możesz sobie nawet z dyskietki odpalać ten program
  • Odpowiedz
@xddxdxdd: Z drugiej strony koleżanka analityk miała na otrzymanym kompie w biurze zainstalowany ILSpy, taki program dla programistów do podglądania już skompilowanych źródeł. To wykasowała go z oburzeniem, że firma ją szpieguje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SpasticInk: to, że aplikacje można uruchomić na wiele alternatywnych sposobów to wiem, jednakże wszystko sprowadza się do tego, że zwykły user bez administratora nie powinien mieć żadnej sposobności

dla przykładu jak to nie powinno wyglądać : kiedyś pracując w dużym korpo z wieloma aplikacjami "monitorującymi" ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie mogłem nic zainstalować, odinstalować, uruchomić czego nie powinienem ale mogłem wejść w procesy i zabijać co
  • Odpowiedz
iii tam blokady... zostawiasz w domu wlaczonego kompa z TeamViewerem, sciagasz apke ze strony w wersji portable i masz dostep ;-)

Ale to co tam wyzej juz ktos wspomnial, ze uzytkownicy maja uprawnienia by odinstalowac cos to juz slabo ;f
  • Odpowiedz
  • 0
@powiedz oprócz tego co Ci rbk17 odpisał, wyobraź sobie sytuację jaka miała miejsce niedawno w Polsce. Wchodząc na stronę KNF można było zainfekować komputer. Nieświadomie. I teraz zadanie jest po stronie IT żeby znaleźć kompy, które łączyły się z tą witryną i je sprawdzić/wyczyścić.
  • Odpowiedz
@rbk17: akurat ten program ssie, już nie raz musiałem naprawiać windowsa którego s--------ł usuwając za dużo. Tu word się nie odpalał, tam windows update padło, gdzie indziej bluscreeny...
Ashampoo WinOptimizer jest nadprogramem.
  • Odpowiedz
@xddxdxdd: albo dobrze się kumplujesz z działem IT. Jak moi kumple mają problem z IT to proszą mnie abym poszedł do chłopaków. Jako, że oni jakoś nie potrafią się dogadać to zawsze IT każe im wystawić ticket i czekać, ja ich grzecznie proszę i mówię, że fajnie byłoby gdyby pomogli. Jeśli jest to możliwe to mam to od ręki ;) A admina mam zawsze by default ;)
  • Odpowiedz
macie w firmie aplikacje szpiegujące ale jednocześnie miałeś uprawnienia żeby coś zainstalować, uruchomić i ingerować w już zainstalowane pliki? super dział it kurtyzano xD

@xddxdxdd: panie, pracowałem w korpo IT, jednej z większych na świecie, monitorowanie stron, plików, podpinanych urządzeń, blokowanie niektórych stron. Do odblokowania stron wystarczyło ubić jeden proces, do oszukania monitoringu wyczyścić logi. Każdy, nawet żółtodziób prosto z ulicy, potrafił to zrobić góra po tygodniu pracy. A każdy
  • Odpowiedz
Dostaniesz opr gdyż pewnie nie zakupiłeś licencji komercyjnej na program który nie jest darmowy do użytku w firmie.

@m0rgi: Najczęściej licencje musisz zakupić jeśli używasz danego programu do generowaniu zarobku. Np CCleaner w serwisie komputerowym. Jeśli firma zajmuje się np. produkcją paszy dla kur to możesz sobie używać programów typu freeware na komputerach w biurze. Chociaż różnie z tym bywa, szczegóły są zawsze w EULA
  • Odpowiedz
@3mielu: Super, że sobie gdybasz na temat czegoś pisząc pierdoły zamiast samemu sprawdzić jak jest naprawdę. Tutaj jest jak napisałem. Użyjesz w firmie to łamiesz zapisy licencji CCleanera i tyle.
  • Odpowiedz