Wpis z mikrobloga

Anet A8 z gearbest

@Xava: @FlameRunner: w tym tygodniu 3dPrintingNerd pokazywał na filmie przepalone kable w Zortraxie i cholera wie jak to się mogło skończyć gdyby nie zauważył. Także problem samozapłonów drukarek nie dotyczy tylko chińskich tanich modeli
A.....a - > Anet A8 z gearbest

@Xava: @FlameRunner: w tym tygodniu 3dPrintingNerd ...
  • Odpowiedz
@AmbaZjadla: Wchodzisz na ogólniki, które tak samo dotyczą pralek, czajników, komputerów i innych "codziennych" urządzeń. ;)

@Xava: @AmbaZjadla: Ale fakt faktem, M200 też jest w stanie stanąć w płomieniach, pisał o tym hackaday: http://hackaday.com/2016/03/21/ask-hackaday-mrrf-edition-3d-printers-can-catch-fire/
Jest jednak pewna różnica. W przypadku Anet A8 ciężko powiedzieć, skąd które części pochodzą, ciężko też odróżnić resztki ramy od resztek stołu, na którym drukarka stała. A M200? Tam wystarczy wymienić kilka
  • Odpowiedz
Hmm, ludzie na reddit piszą, że te Anet A8 domyślnie nie mają włączonego thermal runaway protection?

@FlameRunner: nie mam pojęcia ,ale jesli jest tak jak piszą to jest to głupie. Ja generalnie traktuje drukarki jako sprzęt z dużym ryzykiem że coś pójdzie nie tak i nie zostawiam jej samopas...tak samo jak kuchenki gazowej czy elektrycznej/ piekarnika nie zostawił bym na noc bez dozoru.
  • Odpowiedz
@AmbaZjadla: @FlameRunner:
Anet fabrycznie ma wyłączony thermal runaway (szok.()).. drugiem problemem są wtyczki marnej jakości lub źle zamocowane a sama rama pali się aż miło.

Sam mam (miałem bo już przebudowany) chiński budżetowy zestaw (Tevo Tarantula), jednak w moich przypadku nie było żadnych problemów.
Głowna konstrukcja jest aluminiowa więc tak miło palić się nie będzie, pojedyncze mocowania akrylowe (np do silników) wszyscy i tak wymieniają, często na
  • Odpowiedz
Ja generalnie traktuje drukarki jako sprzęt z dużym ryzykiem że coś pójdzie nie tak i nie zostawiam jej samopas...

@AmbaZjadla:
Rozwiązanie nierealne dla poważniejszych zadań. Co mam zrobić, jak potrzebuję zrobić wydruk zajmujący 20+ godzin? Albo jak mam do realizacji konkretny projekt i potrzebuję drukować dzień i noc?
  • Odpowiedz
@Xava: tu jest ciekawe video sprzed paru dni. Nie o zapłonach ,ale o tym że obecne drukarki, nawet te z wyższej półki przeznaczone na rynek konsumencji nie sa tak naprawdę przygotowane dla przeciętnego konsumenta. Drukarki nadal wymagają jakiejś wiedzy z zakresu mechaniki i innych dziedzin ,żeby korzystać z nich w bezpieczny sposób i bezproblemowy. Minie wiele lat zanim druk 3d w domach zawita w takiej formie i będzie tak bezobsługowy
A.....a - @Xava: tu jest ciekawe video sprzed paru dni. Nie o zapłonach ,ale o tym że...
  • Odpowiedz
@FlameRunner: zbuduj bunkier z betonu :D Ja mam to szczęście że u mnie zawsze jest ktos na nogach w ciągu całej doby :) Ja pracuje w nocy więc moge doglądać druku, w dzień żona może podejrzeć albo dzieciaki :)
  • Odpowiedz