Wpis z mikrobloga

Wczorajszy wypiek, chleb pszenny na zakwasie.
Przepis: https://breadcentric.com/2017/04/30/wheat-sourdough-bread-chleb-pszenny-na-zakwasie/
Ostatnio piekę go dość regularnie. Muszę spróbować wcześniejsze przepisy, bo nie wiem, czy ten mi tak podszedł, czy może generalnie lepiej sobie radzę z wyrastaniem w koszu.
Wczoraj byłem pytany, czy trudno jest zacząć piec. Nie jest. https://breadcentric.com/2016/12/16/how-to-start-baking-jak-zaczac-piec/ - może zaczniemy #calywykoppieczechleb na wzór #calywykopkisizur? :)


#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem #pieczzwykopem
tptak - Wczorajszy wypiek, chleb pszenny na zakwasie.
Przepis: https://breadcentric....

źródło: comment_z7NjPejHN4EtJ4SojbtMWMejB6k4mNbL.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mald: tak jak pisałem, nie dałem dobrych tagów, tamten usunąłem i dodałem raz jeszcze, już dobrze. Czytaj spojlery. Plusy to dla mnie rzecz miła, ale drugorzędna. Zapomniałem zawołać #bojowkapiekarska
  • Odpowiedz
@tptak: jaka mąka na zakwas pszenny i jakie proporcje na początek robienia? Najlepiej bez wagi;) Żytni na początku nie bardzo mi wyszedł, ale jak na pierwszy raz to nie jest źle i powoli doprowadzam go do stanu idealnego.
  • Odpowiedz
@zgubilam_kredki: dzięki, ja widziałem, ale ten rzeczywiście wyszedł :)

ja do akcji caly wykop piecze chleb gotowy ()


@Old_Postman: no bez Ciebie to tego nie widzę.
@toodrunktofuck: rzadko kiedy zakwas jest gotowy od początku po tygodniu, jeszcze się wzmacnia przez jakiś czas. Jaką mąkę? Mam jeden na pełnoziarnistej i jeden na chlebowej. Na chlebowej jest fajny do takich jasnych
  • Odpowiedz