Wpis z mikrobloga

@nie_wiem_jaki_wpisac_login Jeśli to nie będzie bardzo dużo pracy to możesz zrobić dwie wersje - lite i zwykłą. Ale w tym momencie przyzwyczajasz odbiorców do takiego traktowania - może się pojawić krzyk jak przestaniesz wspierać starszą wersję.
Imo zależy jaka aplikacja, jeśli dodatkowe możliwości są ważne że względu na rozwój aplikacji, przyciągnie użytkowników to bym się zastanowił nas dwoma wersjami bądź tylko dla 4.4+
Pamiętaj tylko że wiele osób używa aplikacji tylko
  • Odpowiedz
@dobry_programista: @asdasdce2w: Android Studio podaje procent przy tworzeniu projektu
@osiemnascie: @KofeinowyPotwor: aplikacja to do streamowania wideo z youtube, coś jak to:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.classiclistening.freemusic

Czyli muszę mieć perfekcyjną kontrolę mediów, płynnie przesuwać działający Player po ekranie, sterować głośnością, itp. Pełne wsparcie dla material design (niby mamy appcompat, ale dopiero 5.0 ogarnia Material Design. Niestety 5.0 to 40% urządzeń, więc 4.4 wydaje się rozsądne.
  • Odpowiedz
Jeśli to nie będzie bardzo dużo pracy to możesz zrobić dwie wersje - lite i zwykłą. Ale w tym momencie przyzwyczajasz odbiorców do takiego traktowania - może się pojawić krzyk jak przestaniesz wspierać starszą wersję.

@KofeinowyPotwor: to już lepiej wspierać niższe API niż męczyć się z dwoma wersjami.
  • Odpowiedz
@nie_wiem_jaki_wpisac_login: Obecnie zalecanym minimalnym API jest 19, chociaż w niektórych projektach warto dać 21, ponieważ kitkat powoli odchodzi do lamusa. Poza tym w 21 wprowadzono sporo zmian, które dotyczą także późniejszych wersji. Osobiście mając wolną rękę wybrałbym min API 21.
  • Odpowiedz
jeśli dodatkowe możliwości są ważne że względu na rozwój aplikacji, przyciągnie użytkowników to bym się zastanowił nas dwoma wersjami bądź tylko dla 4.4+

@KofeinowyPotwor: jakie dodatkowe możliwości? Jak jakieś nowe API ci potrzebna to w runtime możesz sprawdzić czy wersja wystarczająco nowa. Nie trzeba do tego dwóch aplikacji i czemu wspierającą niższe API nazwałbyś LITE?
  • Odpowiedz
@darck: dużo zabawy z mediami, np. floating player, jeśli odtwarzasz wideo w przesuwalnym okienku, to <21 jest sporo zabawy, bo to się zwyczajnie zesrywa :)
Owszem...20% to bardzo dużo, pytanie jakie to są urządzenia. W marketach jeszcze widzę i to są chińskie gówna za 300zł z reguły.

@osiemnascie: to będzie youtube, customowy player, który mogę zmniejszać i powiększać w locie bez zatrzymywania, floating na innych aplikacjach, equalizer, itp.
  • Odpowiedz
@nie_wiem_jaki_wpisac_login: porównuj te procenty z rynkami na których będzie ona dostępna. Tzn język angielski to USA i Indie? Poza tym jeśli ma być płatna to użytkownicy starych urządzeń i tak cię nie interesują, bo jakby mieli pieniądze to by mieli nowszego smartfona, ale jeśli ma to być darmowa aplikacja i na rynkach na które ją wypuszczasz miałbyś odciąć 20% to trochę słabo. Z drugiej strony i tak większa szansa, że
  • Odpowiedz
do tego potrzebuję natywne wsparcie dla material design

@nie_wiem_jaki_wpisac_login Na przykład ripple czy elevation działające natywnie tylko od api 21.
Wg mnie nie powinieneś się zastanawiać czy zaczynać pisać na api 14 czy 19 tylko 19 czy 21. I ja zalecałbym zacząć od api 21 i najwyżej w przyszłości obniżyć to. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, a na pewno będzie się przyjemniej pisać.
  • Odpowiedz
@yale: @osiemnascie: @darck: problem jest taki, że Google może karać niższe API. Przykładowo, na 100% robi to obecnie i nakłada jakieś filtry, jeśli nie targetujesz od razu na API25 i obsługę nowych uprawnień. Wszak niższe API = ciulowe bezpieczeństwo, chcą po prostu wyciąć stary model. Wiem, bo mi zgłaszają znajomi, te same appki targetowane na 22 i na 23, te 23 są lepiej widoczne w sklepie.
  • Odpowiedz