Wpis z mikrobloga

#ibm #retrogaming #komputery

Stwierdzam, że laptopy IBM'a to są nadlaptopy. Wyciągnąłem z szafy dzisiaj IBM'a T22 - wiek niemalże pełnoletni 17 lat. Podłączam zasilacz i.... odpalam. Opluwa mnie, że data się nie zgadza co mnie specjalnie nie dziwi - bo bateria do podtrzymywania zdechła z 10 lat temu... ale bez problemu bootuje się Windows 98 ;D Karta WiFi działa bez żadnego problemu wpięta w slot PCMCIA. Musiałem tylko zmienić ustawienia sieci bo niestety ale WPA2-AES z tą kartą nie działa - redukcja poziomu zabezpieczenia i pyk. Karta się łączy. Net jest.. na dysku jeszcze zainstalowany Quake 3 Arena :D Działa bez problemu. Multiplayer działa (!).

Wyczyściłem jego gumowaną obudowę i wygląda jak nowy. Szkoda tylko, że do dzisiejszych standardów niezbyt się nadaje i działa całkiem płynnie pod Windows 98 :) Ale... i tak jestem pod wrażeniem. Dzisiejsze laptopy to się rozlatują już po 2-3 latach użytkowania.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzordz1984: MSI to są laptopy produkowane przez Quanta Computers z odpowiednim znaczkiem. Nie wiem o jakim modelu mówisz i w jakim stopniu z niego korzystasz. Mój różowy miał ASUSa i do dzisiaj działa - ale ona z niego prawie nie korzysta - nie zmienia to faktu, że po prawie 2 latach padł dysk i napęd DVD. Taka jakość wykonania dzisiejszych lapów.
  • Odpowiedz