Wpis z mikrobloga

Chcemy wybrać się w 4 osoby do Chorwacji autem, koszta śmiesznie niskie wtedy, celujemy czerwiec lub lipiec.
Pytanie: co podczas planowania podróży warto wziąć pod uwagę ?
ubezpiecznie dodatkowe auta ?
jaka trasa polecana, może ktoś już jechał ?
winiety?
gdzie lepiej tankować dieselka?
spanie w namiocie nie jest problematyczne tam?

#wakacje #chorwacja #podroze #zagranico
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ShpxLbh: Odwiedziłem ostatnio wyspę Hvar, którą bardzo polecam. Co do podróży: jechałem przez Czechy (winieta), Austrię (winieta), Słowenię (winieta) i jakieś 500 km Chorwacji ( płatne autostrady) + prom. Koszt przejazdu i pole namiotowe około 2000 zł :/ Bez problemu znajdziesz camping
  • Odpowiedz
@ShpxLbh przez Słowenię jedźcie darmowymi drogami, nie stracicie dużo czasu a tam winiety są okropnie drogie. Ja jechałam przez Czechy i Austrię i spoko było. Winiety kupisz teraz już przez internet na telefon. W Link4 masz spoko ubezpieczenie na leczenie, ale na samochód nic nie braliśmy bo Chorwacja nie jest raczej droga więc koszty naprawy ewentualnego nie byłyby mega wysokie. Ale jak macie się zrzucić w 4 to może warto wykupić
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: jedna dobra rada. Jedź na samo południe w okolice Dubrovnika. Na południu są piaszczyste plaże a na północy kamieniste. Ja byłem w miejscowości Prapratno na jednym z campingów, wiele lat temu. Do pola namiotowego zjeżdżało się w prawo w dół. Plaża w zatoce, praktycznie tylko dla turystów z tego pola namiotowego (bo nic innego tam na dole nie było), piaseczek, święty spokój... Latasz na bosaka a nie w tych
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: auto: zależy jaką masz teraz polisę, jak masz AC np z assistance jakimś pełnym to wystarczy
trasa: nie wiem gdzie jedziesz dokładnie, ja byłem 2 razy i zawsze jechałem Polska>Czechy>Austria>Słowenia>Chorwacja winiety kup na miejscu np w PZM jak masz gdzieś w okolicy, na granicy na stacji beznzynowej doliczą ci obsługę i będziesz ze 2 czy 3 dychy do tyłu.
tankowanie: zawsze taniej jest zjechać z autostrady i zalać bak,
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: Winieta Czechy 49.6
Winieta Austria 34.10
Winieta Slowenia 63.15
Prom (jesli bedziesz myslal o wyspie okolo 140 zł w dwie strony)
Chorwacja płatne bramki: około 300 zł w dwie strony
co do campingu to za trzy dni było coś koło 400 kunów (bez prądu) http://grebisce.hr/en/index.php
tankowałem benzynę, wychodziło "pi razy drzwi" 6zł za litr :/
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: jechałam dwa razy przez Czechy, Austrię i Słowenię. Czechy przejechałam bez winiety, droga momentami męcząca, ale ogólnie bez większych zarzutów (310 koron, czyli jakoś 5 dych za 10 dni kosztuje, niby niedużo, ale drogi płatne nie są takie super żeby płacić za to). Austria -winieta jak najbardziej, szybciutko można przejechać kraj i cały czas w sumie jedziesz dobrą autostrada (8,8 ojro kosztuje na 10 dni dla pojazdów do 3.5
  • Odpowiedz
@alyaoo: akurat (w drodze powrotnej) w Słoweni zaraz za granicą z Chorwacją była kontrola winiety, więc może lepiej niech dla świętego spokoju kupi, a ta ich droga w budowie i tylko jeden pas działał, ale może jest jakaś bardziej efektywna droga niż ta, którą mnie GPS pokierował na "Mejni prehod Gruškovje"
  • Odpowiedz
@3141592: no to zależy jakim przejściem granicznym przechodziłeś. Moja trasa obejmuje bezpłatne odcinki, dopiero jak wjeżdżasz do Chorwacji to masz od razu autostradę. Ta winieta to straszne zdzierstwo, tyle pieniądza za 7 dni, no to wiadomo, że jak jedziesz na wakacje to musisz dwie kupić, bez sensu. Jeżeli trasa jest dobra, szybka i nie trzeba płacić to zawsze będę taka polecała
a i masz tu link do mapy https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1zIz-6C0cVN_mCfRZx7vEfYLF6Y8≪=46.31904662535953%2C15.92233658312989&z=12
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: jeśli pojedziecie w czerwcu to będzie taniej jeśli chodzi o camp czy kwaterę (camping wcale nie musi być tańszy od apartamentu, weźcie to pod uwagę jeśli chcecie namiot ze wzgledu na to, że jest taniej - bo często nie jest)

druga sprawa...warto dołożyć 3h jazdy i parę złotych na autostradę (lub pojechac jadrańską magistralą za darmo tylko, że dłużej ale za to niezłymi widokami czasem) i pojechać za Omis.
  • Odpowiedz