Wpis z mikrobloga

Mirki spod #informatyka #linux #linuxmasterrace #linuxmint #kiciochpyta
Po długiej zabawie z kompem skończyłem na windzie 7 oraz linux mint, jednak chciałbym sobie obejrzeć inne dystrybucje, takiego czystego debiana lub ubuntu.
I tu się rodzi pytanie - już raz rozwaliłem sobie windę instalacją linuxa i odzyskiwałem co ważniejsze pliki. Zarzuci ktoś jakimś sprawdzonym poradnikiem jak to zrobić w chwili obecnej tj. nie stracić windy? GRUB mam, tyle, by windows nie spadł z rowerka.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cookie96: ciężko rozwalić windę takimi dystrybucjami jak ubuntu czy mint, nie wiem jak to zrobiłeś
@fervi: w linuxie nie trzeba na pendrive zgrywać nic, instalujesz grml, przenosisz iso do katalogu /boot/grml, robisz grub-update i masz iso w grubie
  • Odpowiedz
@cookie96: testowanie różnych dystrybucji to tylko na wirtualce. Najszybciej i najbezpieczniej. Nie uwalisz gruba, a w razie jakiegoś problemu możesz zminimalizować okno maszyny i poszukać w necie rozwiązania aktualnego problemu.
  • Odpowiedz
@cookie96 wirtualna maszyna, najbardziej bezpieczna opcja, dla Ciebie jak znalazł XD, jeśli używasz mocniejszego pc od kalkulatora to spadek jest nie zauważalny. Możesz bootowac live, ale wtedy prędkość działania jest zależna od napędu / usb i pendrive, u mnie druga opcja muli a do pierwszej nie mam napędu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz