Wpis z mikrobloga

#grybezpradu #rpg
Erpegowe mirasy, czy znacie warte polecenia (zwłaszcza początkującym) systemy RPG (ew. jakiś spis takowych) jakie można legalnie znaleźć za darmo w internecie?
Mogą być zarówno po polsku i po angielsku.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sturmkampfflugzeug: Z reguł to uniwersalne d20 jest za darmo, albo przeszczep jakiejkolwiek znanej pasującej mechaniki (n.p. z Wampira jeśli nie lubicie rzucać kośćmi albo z CP2020 jeśli ma być strzelania dużo) a co do świata to nie wiem, chyba najlepiej coś własnego wymyśleć :)
  • Odpowiedz
@Aspirrack pomijając uniwersalne mechaniki, szukam systemów, które od razu zawierałyby w sobie konkretny setting i opis świata. Gdybym miał poprowadzić pierwszą sesję lepiej bym się czuł, nie musząc wymyślać własnych realiów, tylko mając jakąś podstawę. Jak na razie z tego typu systemów "dla początkujących" natknąłem się na Diadem.
  • Odpowiedz
@Aspirrack: Ujmę to tak: na razie nie mam jeszcze niestety zebranej ekipy, pytanie zadałem w stronę ogólnego rekonesansu, czym dostępnym w sieci można by się zainteresować. Ale dobra, precyzując z perspektywy, powiedzmy, tego, co sam chciałbym i czułbym się na siłach poprowadzić:
Pytanie 1: Jeśli C oznacza klimaty typowo humorystyczne, systemy robione dla beki i komedii, to raczej odpada. Co do pozostałych dwóch, że potencjał na nieco poważniejsze historie zawsze
  • Odpowiedz
@sturmkampfflugzeug: Sorry za nekromancję, byłem zajęty.

Ten Diadem wydaje się spoko na pierwszy raz. Jeszcze prostsze założenia Fajerbol. A po tym, co napisałeś, sądzę, że w Twój gust może trafić Wiatyk: http://wiatyk.pl/

A zdarzało Ci się już grać w RPGi po stronie gracza? Bo jeśli nie, to od tego proponuję zacząć.

A co do wątpliwości, czy będziesz na siłach, żeby poprowadzić - na pewno będziesz! Tylko przygotuj sobie scenariusz i
  • Odpowiedz
@Aspirrack: Obczajałem kiedyś Wiatyk i wydaje się ciekawy, aczkolwiek momentami nadal jak dla mnie nieco zbyt sandboxowy i na zasadzie "MG wymyśl sobie".
Mam już za sobą parę sesji jako gracz i planuję w bliższym lub dalszym czasie wciągnąć znajomych, którzy sami nie mieli jeszcze z RPG nic wspólnego.
Na pewno zaopatrzę się w podręcznik do Savage Worlds (mam podręcznik do settingu Weird War II, ale brakuje mi podstawki), więc
  • Odpowiedz
@sturmkampfflugzeug: Savage Worlds jest czysto filmowy. Przebija go chyba tylko Wolsung. A Warhammer to czyste dark fantasy (czyli chyba to, co chcesz). Osobiście nie widzę nic zdrożnego w ściągnięciu sobie podręcznika przed zakupem, żeby sprawdzić, czy to jest właśnie to, ale nie namawiam.

Wygląda na to, że na razie w niczym więcej Ci nie pomogę. Daj znać, jak już będziesz miał graczy, setting i jakiś pomysł.
  • Odpowiedz
@sturmkampfflugzeug: Jest uniwersalny w takim sensie, że można grać we wszystkich światach, ale klimat jest raczej jeden: albo napier***asz, albo leżysz, jak w filmie. Nie ma czasu na rozpatrywanie ran w poszczególne części ciała, ani na liczenie amunicji; nie ma znaczenia, czy miecz jest o 10 cm krótszy; nikogo nie interesuje mechanika ani biologia zombie; liczy się tylko akcja. Mnie osobiście ten styl (pulp) bardzo się podoba. Ale nie spełniają
  • Odpowiedz
@Aspirrack: Rozumiem. W sumie, to na razie Savagesy są mi "potrzebne" przez pryzmat wspomnianego Wierd War II bo RPG w klimatach II wojny z motywami a la Wolfenstein to po prostu coś, co mi się podoba.
Z klimatów podobnych Warhammera, to znalazłem do zdobycia za darmo system Zweihander (http://grimandperilous.com/) w podobnych mrocznych klimatach, ale 500 stron podręcznika po angielsku trochę mnie odstraszyło :P
  • Odpowiedz