Wpis z mikrobloga

#sap #abap Macie jakieś doświadczenia z s/4 HANA (nie chodzi mi o silnik bazy danych ale o ERP). Można z odwagą w to "wchodzić" czy jeszcze warto poczekać? Mam mieszane uczucia jak czytam o tym informacje.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@atpl77: Ale co potrzebujesz wiedzieć? Na razie testujemy to wewnętrznie u nas.

Jak na Next-Gen system ERP to wiele mu brakuje. W tym momencie działa tak naprawdę tylko logistyka i finanse. Reszta po staremu. Nadal ABAP, nadal DDIC, nadal tabele, nadal zety i appendy.... i nadal SAP GUI. :)

Jak będziesz mieć konkret pytania to pisz.
  • Odpowiedz
@atpl77 Moim zdaniem raczej nie warto. Najlepiej zrobić sobie PoC na sandboxie i sprawdzić jak zmieniają się procesy biznesowe. Lub zmigrowac się najpierw na ERP on HANA a potem pomyśleć o konwersji do S4
  • Odpowiedz
@DominaTuByla: @Qrystus: Potwierdzacie moje spostrzeżenia, że lepiej przez kilka lat "siedzieć" jeszcze na ECC 6.0, mieć uporządkowane procesy a ewentualnie równolegle PoC na osobnej maszynie dla s/4. Swoją drogą zastanawiam się jak to możliwe, że niektóre firmy consultingowe tak bardzo zachwalają s/4 skoro sytuacja jest dość jednoznaczna.
  • Odpowiedz
@atpl77: wygląda to tak: consulting zachwala, klienci płacą, SAP ma kasę na dokończenie S4, razem z pierwszymi klientami dorabia funkcjonalności -> klienci mają całkiem dobry system. W każdym razie w teorii ;)
  • Odpowiedz
@atpl77: "podobno" SAP ma całkiem dobre narzędzia do upgrade'u do S4 do wykrywania tego typu.
Poza tym, np. nie będzie już "fizycznie" MSEGa i MKPFa tylko MATDOC, ale dalej będą wglądy MSEG i MKPF (sprawdzałem, rzeczywiście tak jest). Więc sprawdzanie danych dalej powinno działać. A Zety, jak to Zety przy upgradzie, będzie trzeba sprawdzić / poprawić.
  • Odpowiedz
@atpl77:

Potwierdzacie moje spostrzeżenia, że lepiej przez kilka lat "siedzieć" jeszcze na ECC 6.0, mieć uporządkowane procesy a ewentualnie równolegle PoC na osobnej maszynie dla s/4

Oficjalne wsparcie dla ERP-a 6.0 kończy się w 2025. Zapewne do tego czasu trzeba będzie się zmigrować na S4 i istnieje szansa, że do tego czasu produkt będzie na tyle dojrzały, że będzie można bezpiecznie wykonać konwersję. Albo nie będzie po prostu
  • Odpowiedz