Wpis z mikrobloga

Tak sobie przeglądam ten wykop:
http://www.wykop.pl/link/1532177/najlepsza-ksiazka-jaka-kiedykolwiek-przeczytalem
i chciałem się podzielić z Wami swoimi przemyśleniami. Może są gupie może mondre nie wiem.

To co tu napiszę nie jest regułą, ale występuję niezwykle często.

Zauważyłem, że gdy pytam tzw. 'normików' o np książkę, polecają mi jakąś powieść, klasyk typu Proces Kafki, nie wiem, jakąś powieść obyczajową albo coś na czasie, typu 'Porąb i spal'.

Gdy natomiast zapytam się o to samo na wykopie, zazwyczaj otrzymam odpowiedź w stylu Phillip K. Dick, fantastyczne Metro 2033 oderwane od rzeczywistości czy propozycję jakiejś innej Kucomachii.

Podobnie jest z kinem. Gdy spytam normika, usłyszę coś w stylu idź na Manchester By the Sea, La la land, Wisłocką, Bogowie czy inny Moonlight.

Jesli zapytam natomiast piwniczaka z wykopu, usłyszę o Hobicie , Dr. Strange , Strażnikach z Galaktyki, czy innych podniebnych fantasmagoriach.

Z muzyką jest podobnie. Normik poleci mi jakieś Indie w stylu MGMT, Grimes czy inny Arcade Fire.
Wykopek poleci Strachy na Lachy czy inny Sabaton z niemytym kucem od roku.

Dąże w swoich myślach do tego, że piwnica definiuje dogłębnie styl postrzegania rzeczywistości. Gdy spotkacie normiczkę, taką jak na zdjęciu, to gdy wspomnicie jej o Strachach na Lachy czy nowej fantastycznej powieści o Magach, albo o nowym dodatku do Wow czy innym LoL (nie wiem w co się teraz gra), to Was po prostu zabije śmiechem.

A więc czy piwinica definiuje postrzeganie, czy postrzeganie definiuje piwnicę?

Skąd taki słaby gust u piwniczan?

Dlaczego kuce tak bardzo lubią fantastykę i nie lubią stąpać twardo po ziemii?

Zapraszam do dyskusji.

#przemysleniazdupy #przemyslenia #czytajzwykopem #ksiazki #muzyka #film #kino #przemyslenia #rozowepaski #niebieskiepaski #fantastyka #pytanie
Pobierz typowa_zielonka - Tak sobie przeglądam ten wykop:
http://www.wykop.pl/link/1532177/n...
źródło: comment_akwqt9M3rsV5WJLzhtOiQpXxITLyPNeN.jpg
  • 27
@typowa_zielonka: Z książkami akurat nie trafiasz .. bo jak zbierasz Dicka, Wattsa czy Dukaja, to po prostu dostajesz top półkę sci-fi, i to zupełnie nie jest półka na jakiej leżą filmy pokroju 'Strażnicy galaktyki'.
Poza tym, może po prostu po złych tagach biegasz? Wykop jak każde inne miejsce w sieci, trzeba filtrować, ameryki nie odkryłeś.