Wpis z mikrobloga

Mam chwilę wolną, to chciałem pobawić się #esp8266
Po wgraniu (chyba) najnowszego firmware przez esp flash download tool nie mogę nic zrobić z płytką, tzn.
Przed wgraniem mogłem rzucać do niej polecenia z esploadera, ale że był tam jakiś syf który wrzuciłem wcześniej chciałem zrobić format.

Moje podłączenie jest następujące:
- usb to ttl z kompa, z niego rx do tx płytki, tx do rx płytki (esp8266).
Płytka podłączona pod 3.3V, CH_PD pod vcc, podczas flashowania gpio0 podłączone do masy.
Wrzuciłem firmware używając esp8266flasher ten od nodemcu, ale teraz nie mogę skomunikować się z esp8266 przez esplorera. Tzn nie mogę nawet otworzyć portu do płytki.

Raczej działa, bo podczas wgrywania ledy sygnalizujące komunikację na konwerterze do seriala i na płytce mrygają.
Nie mam pomysłu co mogę jeszcze zrobić żeby mieć dostęp.
Ktoś/coś?

#elektronika #programowanie #mikrokontrolery #esp8266
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wyrewolwerowanyrewolwer: na takie problemy pomaga dodatkowy reset ESP :) A ogólnie to mocno polecam nabycie u chińczyków moduły NodeMCU. To tez ESP8266 ale od razu z konwerterem, osobnym zasilaczem, przyciskiem reset, samodzielnie przestawiające się w tryb flashowania, pasuje do płytki stykowej - do doświadczeń i testów pisanego softu baaardzo wygodne. A potem, jak soft już zrobisz, to go sobie wgrasz na taki moduł, jak chcesz.
  • Odpowiedz
czeniu, ale kiedy wybiorę dowolny button u spodu to zaczyna coś się dziać.

Po wystartowaniu (wciśnięciu reset) dostaję komunikat:

@Wyrewolwerowanyrewolwer: U mnie też ESPlorer głupieje przy otwieraniu portu szeregowego (obstawiam, że ma problemy z automatycznym wykryciem wersji FW), po naciśnięciu np. node.heap() zaczyna działać normalnie :).

Sprawdź czy NodeMCU (linia poleceń) działa na innym serial terminalu (np. putty), jeśli tak to wiesz że to wina ESPlorera, a nie płytki.
  • Odpowiedz