Wpis z mikrobloga

@Lord_Vladek jak? Nie ma szans, jeżeli oni mają z tym problem to jak ja mogę się chronić?

To tak jak wsiadać do samolotu z pilotem samobójcą. Skąd ja mam wiedzieć któremu pilotowi zaufać jak nawet piloci nie wiedzą, jak się bronić ;) Nie wiem czy to dobra analogia ale coś takiego przyszło mi do głowy.

Edit. Albo inaczej, którym mechanikom samolotowym zaufać?
Telefon odłączony od internetu i łączący się nie po LTE, a po GSM. Przy okazji bateria będzie dłużej trzymać, a namierzenie lokalizacji w tym trybie jest bardzo ogólne. Komp to już inny temat. Wszytko w necie jest śledzone, ale warto mieć wirtualne systemy do różnych zastosowań. Jeśli umiejętnie połączysz to z TrueCrypt czyli stworzysz zaszyfrowane kontenery dla każdego wirtualnego systemu, to jesteś całkiem bezpieczny. Jeśli nie chcesz aby któryś wirtual nie był
Kiedy ISP widzi że lecą zaszyfrowane pakiety TORa to natychmiast powiadamia służby

@etherevm: Powiedz, że żartujesz. ISP zgłasza na bagiety, że używam TORa? Na jakiej podstawie? Przecież to nie jest nielegalne.
@etherevm wow! Sporo tego. Tam mówią o tym że system może być skompromitowany w taki sposób, że nie jesteś tego świadom. To jak on to określił to "gorzej niż być zrótowanym, to tak jakby ktoś miał dostęp do twojej duszy". Posłuchaj https://youtu.be/b0T8PXP0RnU?t=38m49 Nie jestem przekonany czy Twój sposób ochronić może przed tego rodzaju atakiem. To siedzi w maszynie jeżeli dobrze zrozumiałem. On mówi o "nvram zero day" coś takiego.
@Lord_Vladek: Niestety tak. Przeczytaj zakres działań: https://malopolska.policja.gov.pl/pl/content/wydzial-dw-z-cyberprzestepczoscia

1) prowadzenie ukierunkowanego monitoringu sieci Internet pod kątem ujawniania treści prawnie zabronionych oraz zdarzeń i zachowań o charakterze przestępczym;

2) współpraca z administratorami sieci komputerowych, providerami oraz przedstawicielami firm softwareowych i telekomunikacyjnych w zakresie monitorowania zdarzeń o charakterze przestępczym;

Dopóki nie mają żadnych dowodów przestępstw to nic ci nie zrobią.
@etherevm: diziękuję bardzo pomocne wskazówki dla mnie nie robię nic nielegalnego ale jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację w przyszłości, że będą chcieli mnie ukarać za to, że za bardzo udzielam się, mówię na tematy takie jak podatki to zalegalizowana kradzież a rząd to zgraja złodziej i morderców, za takie rzeczy kiedyś mogą mnie chcieć namierzyć. Teraz mam to w dupie a nawet gotowy jestem na atak ale w przyszłości
@etherevm: Te punkty nie dotyczą TORa i faktu, że ISP musi zgłaszać jego użycie. Ukierunkowany monitoring to z technicznego punktu widzenia zwykłe zbieranie logów aktywności w sieci, aby można było sprawdzić historię.