Wpis z mikrobloga

@matador74: Kurdowie to największe zagrożenie dla Turcji (a konkretnie ci syryjscy powiązani z PKK, z tymi Iracki "Reis" ma dobre stosunki przecież. Turcy pozwalają nawet wkraczać SAA na tereny skąd ucieka ISIS, byle tylko nie weszli tam Kurdowie
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Bo są powiązani z PKK, która jest zdecydowanie główną siłą tureckich Kurdów. Jasne, że sami w sobie nie są zagrożeniem dla tak dużego kraju. A tak w ogóle to muszę się pochwalić, udało mi się już przekonać czwartą osobę z Turcji do tego, że Kurdom należy się co najmniej autonomia. Ostatnio ze 30 minut to znajomej przy piwie tłumaczyłem
@Olbor: no są, choć obecnie łączy ich głównie ideologia. Ale YPG po ew. zwycięstwie w Syrii raczej nie ruszy do walki w Turcji, bo byłoby to samobójstwo i zaprzepaszczenie całego dorobku. Więc IMO zagrożenia dla Turcji nie stanowią.
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Są powiązani politycznie, a zagrożeniem większym nie są w tym momencie, ale sytuacja polityczna może się szybko zmienić. Największym problemem Kurdów jest fakt, że sami się między sobą nie mogą też dogadać
@Olbor: w wypadku wojny domowej w Turcji Kurdowie mogliby dla siebie coś wyszarpnąć (tak samo jak ma to miejsce w Syrii), ale póki sytuacja jest stabilna ( ͡° ͜ʖ ͡°) walką nic nie wskórają.
Ale w takim wariancie (wojny domowej) to nie Kurdowie są prawdziwym zagrożeniem.
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Dla sił Islamistycznych chyba największe: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Turkish_general_election,_November_2015_provinces_only.png/700px-Turkish_general_election,_November_2015_provinces_only.png

Ale jak wiadomo, ogromna większość Turków nie dopuszcza myśli o podziale Turcji, i poglądy religijne nie mają tutaj znaczenia. Ale z drugiej strony wielu młodych Turków z dużych miast, dopuszcza myśl o autonomii
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Ja np jak bardzo lubię Turcję to chciałbym, żeby te tereny po prostu się oddzieliły.

Turcja byłaby zdecydowanie stabilniejsza, i odcięła by się od Bliskiego Wschodu z którego importuję się teraz te fanatyczne ideę. A z kurdyjskim przyrostem naturalnym za 50 czy 100 lat e będą zagrożeniem dla Turcji, jaka ona by nie była, czy laicka czy nie
@Olbor:

Ale jak wiadomo, ogromna większość Turków nie dopuszcza myśli o podziale Turcji, i poglądy religijne nie mają tutaj znaczenia.

Też tak uważam, wojna domowa więc jest mało prawdopodobna, a tym samym realne zagrożenie kurdyjskie prawie żadne.

Sami tur. Kurdowie już niepodległości nie chcą (nawet PKK o to nie walczy), bo wiedzą, że z Ankary można sporo wydoić ( ͡º ͜ʖ͡º) Chcą jedynie by szanowano ich
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Turecki Kurdystan, jest jednak częścią Turcji, i przez to Turcja graniczy z krajami Bliskiego Wschodu, chodzi mi o to. A rząd Turcji przez lata pozwalał na kompletną samowolkę tych grup, z czym robi porządek dopiero teraz. A czemu? Bo referendum się zbliża. Tak samo z wypuszczaniem po cichu dziesiątek dziennikarzy aresztowanych na podstawie bezsensownych zarzutów.

Ja wiem, że czarni Turcy im nie ustępują w tym jakoś mocno, ale fakt jest
@Olbor:

Turecki Kurdystan, jest jednak częścią Turcji, i przez to Turcja graniczy z krajami Bliskiego Wschodu

akurat tam gdzie kończy się turecki Kurdystan (+- na Eufracie) tam po drugiej stronie granicy zaczynają się tereny kontrolowane przez jihadystów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wg Ciebie Kurdowie w Antalyi czy Istambule są wyodrębniająca się grupą czy jednak asymilują sie z resztą Turków?
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Jest to ciężkie pytanie. Wiele rodzin jest mieszanych, i to dość dziwne kombinację. Ojciec Bośniak i matka Kurdyjka, albo ojciec Kurd matka Czerkieska. Jest też grupa Zaza spokrewniona z Kurdami, ale kulturowo tak mocno powiązana z Turkami. W jednej rodzinie często ktoś bardziej czuję się Turkiem, ktoś bardziej Kurdem. Przyjaźnie, czy mieszane grupy znajomych szczególnie wśród wykształconych ludzi to rzecz powszechna. Z drugiej strony są dzielnice, zazwyczaj biedne zamieszkane przez
@Olbor: o tych zabójstwach honorowych nie wiedziałem. Dla mnie to bardzo zaskakujące.

A jak tureckich znajomych przekonałeś do autonomii? Na zasadzie, że Kurdom się ona należy, czy, że to opłaca się Turcji?
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: A niestety jest to smutna część Kurdystanu. Na plus, że jednak sporo się zmieniło, i są te zabójstwa są już rzadsze. Inna sprawa, że Kurdowie się bardzo różnią między sobą, plemię, ba nawet inny klan może mieć do wielu rzeczy inne podejście

Różnie, bardziej na zasadzie, że jednak jej chcą i mówią w innym języku, i jeśli im się tego będzie zabraniać to wielu młodych ludzi będzie popierać działania terrorystyczne
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: A tak w ogóle to poznałeś się na tym, że o ile Turcy po prostu lubią jasną skórę i włosy jako coś egzotycznego to Kurdowie dodają do tego ideologię, że "moi przodkowie też tak wyglądali" ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Miłość Turków do blond włosych Europejek jest znana ale dziewczyny też w tym nie ustępują aż tak mocno, przykład jak wygląda Turecki aktor uznawany za najprzystojniejszego:

http://www.nasil.com/wp-content/uploads/2016/09/kivanc-tatlitug-kimdir.jpg
@Olbor: jeszcze z tym konserwatyzmem, to przypomniała mi się rozterka znajomego z Yuksekovy (czyli najdalszego kąta Turcji). Chłopak wyedukowany (był na Erasmusue m.in. w PL), z zamożnej rodziny a jego problemem była kwestia ożenku ze swoją dziewczyną, bo ta nie była już dziewicą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawe jak rozmowa o autonomii wyglądałaby z Czarnym i to takim o ottomańskich sentymentach ( ͡º ͜ʖ͡
A.....w - @Olbor: jeszcze z tym konserwatyzmem, to przypomniała mi się rozterka znajo...

źródło: comment_qerG0L8VqqI018BVPlRuycVfEArvnH06.jpg

Pobierz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Ja to ze 30 razy słyszałem :D Turków trochę i blond włosy ma, wiadomo przesiedleńcy z bałkan ( ͡° ͜ʖ ͡°) Hmmm Ci czarni to trudno powiedzieć, oni zmieniają poglądy tak jak im "Reis" mówi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gulen był dobry, potem już nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale Czarni Turcy też tak poważnie mówiąc różne poglądy,