Wpis z mikrobloga

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matador74: Nie tyle broni, co próbuje doprowadzić do osłabienia Kurdów a udany kontratak IS pod Rakką i porażka Kurdyjskiej ofensywy znacznie osłabiła by ich pozycje.
  • Odpowiedz
@matador74: Kurdowie to największe zagrożenie dla Turcji (a konkretnie ci syryjscy powiązani z PKK, z tymi Iracki "Reis" ma dobre stosunki przecież. Turcy pozwalają nawet wkraczać SAA na tereny skąd ucieka ISIS, byle tylko nie weszli tam Kurdowie
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Bo są powiązani z PKK, która jest zdecydowanie główną siłą tureckich Kurdów. Jasne, że sami w sobie nie są zagrożeniem dla tak dużego kraju. A tak w ogóle to muszę się pochwalić, udało mi się już przekonać czwartą osobę z Turcji do tego, że Kurdom należy się co najmniej autonomia. Ostatnio ze 30 minut to znajomej przy piwie tłumaczyłem
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Są powiązani politycznie, a zagrożeniem większym nie są w tym momencie, ale sytuacja polityczna może się szybko zmienić. Największym problemem Kurdów jest fakt, że sami się między sobą nie mogą też dogadać
  • Odpowiedz
@Olbor: w wypadku wojny domowej w Turcji Kurdowie mogliby dla siebie coś wyszarpnąć (tak samo jak ma to miejsce w Syrii), ale póki sytuacja jest stabilna ( ͡° ͜ʖ ͡°) walką nic nie wskórają.
Ale w takim wariancie (wojny domowej) to nie Kurdowie są prawdziwym zagrożeniem.
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Dla sił Islamistycznych chyba największe: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Turkish_general_election,_November_2015_provinces_only.png/700px-Turkish_general_election,_November_2015_provinces_only.png

Ale jak wiadomo, ogromna większość Turków nie dopuszcza myśli o podziale Turcji, i poglądy religijne nie mają tutaj znaczenia. Ale z drugiej strony wielu młodych Turków z dużych miast, dopuszcza myśl o autonomii
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Ja np jak bardzo lubię Turcję to chciałbym, żeby te tereny po prostu się oddzieliły.

Turcja byłaby zdecydowanie stabilniejsza, i odcięła by się od Bliskiego Wschodu z którego importuję się teraz te fanatyczne ideę. A z kurdyjskim przyrostem naturalnym za 50 czy 100 lat e będą zagrożeniem dla Turcji, jaka ona by nie była, czy laicka czy nie
  • Odpowiedz
@Olbor:

Ale jak wiadomo, ogromna większość Turków nie dopuszcza myśli o podziale Turcji, i poglądy religijne nie mają tutaj znaczenia.

Też tak uważam, wojna domowa więc jest mało prawdopodobna, a tym samym realne zagrożenie kurdyjskie prawie żadne.

Sami tur. Kurdowie już niepodległości nie chcą (nawet PKK o to nie walczy), bo wiedzą, że z Ankary można sporo wydoić ( ͡º ͜ʖ͡º) Chcą
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Turecki Kurdystan, jest jednak częścią Turcji, i przez to Turcja graniczy z krajami Bliskiego Wschodu, chodzi mi o to. A rząd Turcji przez lata pozwalał na kompletną samowolkę tych grup, z czym robi porządek dopiero teraz. A czemu? Bo referendum się zbliża. Tak samo z wypuszczaniem po cichu dziesiątek dziennikarzy aresztowanych na podstawie bezsensownych zarzutów.

Ja wiem, że czarni Turcy im nie ustępują w tym jakoś mocno, ale fakt
  • Odpowiedz
@Olbor:

Turecki Kurdystan, jest jednak częścią Turcji, i przez to Turcja graniczy z krajami Bliskiego Wschodu

akurat tam gdzie kończy się turecki Kurdystan (+- na Eufracie) tam po drugiej stronie granicy zaczynają się tereny kontrolowane przez jihadystów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wg Ciebie Kurdowie w Antalyi czy Istambule są wyodrębniająca się grupą czy jednak asymilują sie z resztą Turków?
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: A tak w ogóle to poznałeś się na tym, że o ile Turcy po prostu lubią jasną skórę i włosy jako coś egzotycznego to Kurdowie dodają do tego ideologię, że "moi przodkowie też tak wyglądali" ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Miłość Turków do blond włosych Europejek jest znana ale dziewczyny też w tym nie ustępują aż tak mocno, przykład jak wygląda Turecki aktor uznawany za najprzystojniejszego:
  • Odpowiedz
@Olbor: jeszcze z tym konserwatyzmem, to przypomniała mi się rozterka znajomego z Yuksekovy (czyli najdalszego kąta Turcji). Chłopak wyedukowany (był na Erasmusue m.in. w PL), z zamożnej rodziny a jego problemem była kwestia ożenku ze swoją dziewczyną, bo ta nie była już dziewicą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawe jak rozmowa o autonomii wyglądałaby z Czarnym i to takim o ottomańskich sentymentach ( ͡º ͜ʖ
A.....w - @Olbor: jeszcze z tym konserwatyzmem, to przypomniała mi się rozterka znajo...

źródło: comment_qerG0L8VqqI018BVPlRuycVfEArvnH06.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Abu_Hajar_ibn_Zbigniew: Ja to ze 30 razy słyszałem :D Turków trochę i blond włosy ma, wiadomo przesiedleńcy z bałkan ( ͡° ͜ʖ ͡°) Hmmm Ci czarni to trudno powiedzieć, oni zmieniają poglądy tak jak im "Reis" mówi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gulen był dobry, potem już nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale Czarni Turcy też tak poważnie mówiąc różne
  • Odpowiedz