Aktywne Wpisy

Ytarka +111
Jeden rabin powie tak, drugi rabin dostanie padaczki a ja Wam powiem, że ten przedpokój nigdy nie czuł się lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) i jeszcze krzesełko se machnęłam do kompletu. #czujedobrzeczlowiek
#pierdytarke
#chwalesie #art #tworczoscwlasna #mieszkanie #rysujzwykopem
#pierdytarke
#chwalesie #art #tworczoscwlasna #mieszkanie #rysujzwykopem
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Sriracha +122
Zwycięstwo!!!!!
Od tygodnia walczyłem z zapchana rura odpływowa w kuchennym zlewie, kret w płynie i soda + ocet nie dawały rady.
Kupiłem taka specjalna pompke, nie dało rady.
Kupiłem żmijkę, wkręciłem 9 metrów, 9 k---a metrów, nadal zapchane.
W desperacji odkryłem w sobie nieprzebrane pokłady kreatywności.
Od tygodnia walczyłem z zapchana rura odpływowa w kuchennym zlewie, kret w płynie i soda + ocet nie dawały rady.
Kupiłem taka specjalna pompke, nie dało rady.
Kupiłem żmijkę, wkręciłem 9 metrów, 9 k---a metrów, nadal zapchane.
W desperacji odkryłem w sobie nieprzebrane pokłady kreatywności.
źródło: IMG_20250309_133202842
Pobierz

źródło: comment_xLmZLfdfDoGJIfQD2Xn74ykkdwadvyCj.jpg
PobierzOdpowiedź
Tak samo tutaj. Jak porównujesz coś*pi i drugie-coś*pi, to porównujesz dwie różne pizze z dodanym
Mianowicie podczas porównywania wielkości Pizz z innymi pizzami liczby PI się skracają.
Wystarczy Cena/promień². Mimo że to nie faktyczna cena, to jednak najmniejszy wynik jest najbardziej opłacalny.
#ciekawostki
Komentarz usunięty przez autora
@protuberator: Zapamiętaj, że zwiększając promień x2 zwiększasz pole x4 i robi się bardziej intuicyjnie
@Marekexp: bo to jest materiał ze szkoły podstawowej (przynajmniej był kiedyś, teraz, to może uczą się tabliczki mnożenia do szkoły średniej)
źródło: comment_sAVb4RaJwh1NUqBvkBzz8fKsWjQQaGo1.jpg
Pobierzźródło: comment_VKE2DvY7OI8t2aBG9uuSzBuKm3rEiZHR.jpg
Pobierz3 x 20cm^2 = 1200cm kwadratowych
2 x 30cm^2 = 1800cm kwadratowych
1 x 60cm^2 = 3600cm kwadratowych
Największa pizza jest 2x większa powierzchniowo od zestawu średnich i 3 razy od zestawu małych. Czyli nie trzeba dokładnie liczyć żeby zobaczyć, że nie ma aż takich różnic w cenie jak w powierzchni i to duża jest
źródło: comment_FIlmThkaku2DyEBUBuX34aN8BvzcyZOn.jpg
Pobierzstronka do obliczania co się bardziej opłaca, często korzystam jak zamawiam ;)
PROTIP: największa zawsze sie najbardziej opłaca
@haes82: liczby pizz nie trzeba uwzględniać, bo jedna mała ma taką samą opłacalność jak trzy małe. Nie ma też znaczenia czy podzieli się pole przez cenę, czy cenę przez pole, byle tylko wiedzieć jak odczytać wyniki.
Generalnie obliczenia wystarczające do odpowiedzi na pytanie zajęły mi może z pół minuty (oczywiście w pamięci), bo już nieraz to liczyłem przed zamówienie pizzy ( ͡