Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +213
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +909
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

źródło: comment_xLmZLfdfDoGJIfQD2Xn74ykkdwadvyCj.jpg
PobierzOdpowiedź
Niech się jakiś matematyk wypowie czemu bo ja nie zapamiętałem tego trudnego tłumaczenia.
źródło: comment_zOPmEp79yEDFzvrdnW0IYeMA9qIFzvSd.jpg
Pobierz@Miszkurka2000: do tego rozważanie jest czysto teoretyczne, bo przecież wiadomo, że ilość składników nigdy nie jest proporcjonalna do średnicy ciasta...
z resztą jak pizza to tylko domowa! taka jest poprawna odpowiedź!
ʕ•ᴥ•ʔ
@testowyandrzej: to zależy co porównujesz, moze zrobić przeciez wariant za ile zł dostaniesz cm^2 pizzy lub... co wg mnie lepiej obrazuje, ile cm^2 pizzy dostaniesz za złotówkę - kazdy sposób bedzie dobry o ile wyciągnie sie odpowiednie wnioski (tj zł/cm^2 mniej to lepiej, cm^2/zł więcej to lepiej)
źródło: comment_M87M5oUVi6O8fsdWgXg2hZd3jd9FnVnB.jpg
PobierzA) 3 x 100 pi = 300 pi cm2
B) 2 x 225 pi = 450 pi cm2
C) 900 pi