Aktywne Wpisy
PanZbigniew +713
Update do tego wpisu
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach

marcelus +102
Nie macie wrażenia, że ludzie zluzowali z petardami w #sylwester?
Pamiętam jeszcze parę lat temu, strzelanie zaczynało się zaraz po zmroku, o północy po prostu się wzmacniało, dużo ludzi strzelało jeszcze w Nowy Rok. A w tym roku przed 12 słyszałem dosłownie pojedyncze strzały, jeszcze mniej w Nowy Rok. Czyżby naród zaczął mądrzeć?
#kiciochpyta #polska lska
Pamiętam jeszcze parę lat temu, strzelanie zaczynało się zaraz po zmroku, o północy po prostu się wzmacniało, dużo ludzi strzelało jeszcze w Nowy Rok. A w tym roku przed 12 słyszałem dosłownie pojedyncze strzały, jeszcze mniej w Nowy Rok. Czyżby naród zaczął mądrzeć?
#kiciochpyta #polska lska

1) Pierwszy sortuje tablice wyszukując najmniejsze wartości i wstawia je po kolei do drugiej tablicy (sortowanie przez wybór coś tam).
2) Drugi działa na dwóch wątkach, gdzie pierwszy wątek wyszukuje połowę najmniejszych wartości, a drugi wątek połowę największych wartości.
Oba programy mają tablice pomocniczą - "flagi", w której oznaczam sobie, które indeksy już użyłem, bo nie umiem ustawić NULL-a ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I teraz coś czego nie rozumiem: dlaczego ten pierwszy działa szybciej od tego wielowątkowego?
time ./minmax 100000real 1m8.653s
user 1m8.584s
sys 0m0.012s
time ./minmax_thread 100000real 3m2.515s
user 6m3.984s
sys 0m0.004s
sortByMin(0, size);vs.
voidKomentarz usunięty przez autora
I jak to ma działać?
Znajdujesz najmniejszą wartość w pierwszej połowie i próbujesz wpisać na pierwszą pozycję do drugiej tablicy? I tak po kolei?
W tym czasie drugi wątek próbuje znaleźć największą wartość w drugiej połowie tablicy
Sortowanie działa, bo wyszukuje wartości w całej tablicy, nie w połowach. W sumie to łap kod do wglądu. Może
I jedynie co to sobie tu spekuluję bo nie wiem jak działa wielowątkowość w C/C++
Nawet nie wiem czy funkcje których używasz wymuszają działanie na osobnych rdzeniach czy działają na jednym.
Jak wygląda zarządzanie wątkami?Jak w C wątek informuje że skończył pracę.