Wpis z mikrobloga

https://www.google.co.uk/maps/@52.6171889,-1.6165963,3a,75y,359.53h,67.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sVs6F_3jd8UQK9a7mp02XNw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=pl

Ja jade prosto, pojazd naprzeciwko skręca w jego prawo. Kto ma pierwszeństwo? Bo ja juz #!$%@? zgłupiałem, za każdym razem jakiś cwel trąbi na mnie bo on pierwszy przyjechał na skrzyżowanie i #!$%@? sie mimo że z tego co się orientuję to ja jadąc prosto mam pierwszeństwo nad skręcającym w prawo, ale może tam jest jakiaś nieznana mi zasada i to ja stwarzam zagrożenie.

#uk #prawojazdy #motoryzacja
  • 15
@piwniczak: @Wapniak: widocznie ci wioskowi idioci proszą się o dzwona, nie dość że mam nienajlepszą widoczność z prawej co wymusza dostć dynamiczny przejazd przez skrzyżowanie to jeszcze muszę uważać na tych z naprzeciwka. Zwłaszcza że nagminnie nawet nie włączają kierunkowskazu że jadą w prawo.
@szczym_do_ludzi: z tego, co mi wiadomo, to w takiej sytuacji nikt nie ma pierwszeństwa, tzn. tylko osoby które są na głównej drodze (stąd znak give way dla Ciebie). Dla sytuacji, o której piszesz nic nie jest oznakowane więc kierowcy muszą się dogadać.
@dob3k: no a co to ma do rzeczy. Z tego co uczyłem się na kursie to najpierw o pierwszeństwie decydują znaki, a jesli pojazdy są na drogach o tym samym stopniu pierwszeństwa to decyduje kierunek w którym chcą sie poruszać czyli najpierw jadą ci co jadą prosto, a ci co skręcają przecinając tor jazdy pojazdu z naprzeciwka (w UK to będzie skręt w prawo, w reszcie Europy w lewo) ustępują pierwszeństwa.
@dob3k: dlatego chyba zakupie kamerkę, bo praktycznie za każdym razem jak jade do sklepu to jakiś debil wymusza, a skrzyzowanie jest tak skonstruowane, że trzeba je przejechać dość dynamicznie ze względu na nienajlepsza widocznośc głównej drogi z prawej strony.
@szczym_do_ludzi: no ja kamerke juz kupilem jakis czas temu ale z mysla o urlopach w Polsce. Tam czesto ludzie chca wyludzic odszkodowanie zwlaszcza jak zagraniczna rejestracje widza.
Teraz zastanawiam sie czy jeszcze jednej kamerki na tyl nie kupic xD