Wpis z mikrobloga

#webscraping #webcrawling #internet #prawo #prawoautorskie
taguję #programowanie bo ktoś z tego tagu najprędzej odpowie na to pytanie

czy można sobie bez pytania pozbierać dane z różnych serwisów internetowych i wykorzystać je potem w pracy naukowej? chciałbym napisać program, który wydobędzie dane z filmwebu na temat kilkuset filmów - czy nie pytając się o zgodę właściciela serwisu można na tych danych później przeprowadzić jakąś analizę i opisać ją w pracy magisterskiej?

(praca nie byłaby moja, pytam w imieniu innej osoby)
  • 5
  • Odpowiedz
@mask0pat0l: imdb ma api do pobierania danych ze strony, nie robili by go gdyby nie chcieli aby ktoś od nich pobierał, na githubie sa do niego jakieś wrappery w różnych językach. filmweb nie wiem, nie używałem
  • Odpowiedz
@mask0pat0l: Nie wiem co chcesz zrobić, ale może Cię to zainteresuje:

Art. 29. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość

urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne,

utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym

celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna
  • Odpowiedz
@mask0pat0l: @maledorak: @DziadekAlzheimer: @maniac777: czyli dla siebie dane zapisywać mogę.

A co z rozpowszechnianiem fragmentu danych?
Przykładowo: nie ma API do rozkładu jazdy PKP i gdybym sobie napisał scrapper (żeby pobierało z ich strony) i zrobił do tego własną aplikację ze swoją wyszukiwarką? Rozpowszechniałbym wtedy tylko kawałek ich danych.

Może miałoby tu zastosowanie prawo cytatu? Jest tam, że fragment danych można rozpowszechniać. Ale z
  • Odpowiedz
Może miałoby tu zastosowanie prawo cytatu?

@mk321: Nie

Jest tam, że fragment danych można rozpowszechniać.

@mk321: Jest więcej warunków. Lista jest otwarta ale przykłady to "wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna". Osobną kwestią jest to czy rozkład jazdy to utwór. Bo jeżeli nie to prawa autorskie go nie dotyczą.
  • Odpowiedz