Aktywne Wpisy

waro +79
Wymęczyłem 2 sezon... ze szczególnym naciskiem na słowo "wymęczyłem".
1 sezon był dla mnie po prostu ok. Nie porwał, ale dał trochę przyjemności. Za największą jego wadę uznałem dosyć małą ilość humoru sytuacyjnego. Ot, cały sezon to był taki zbiór skeczy, mniej bądź bardziej udanych.
W 2 sezonie zmienia się to diametralnie... i wyszło po prostu fatalnie.
I
1 sezon był dla mnie po prostu ok. Nie porwał, ale dał trochę przyjemności. Za największą jego wadę uznałem dosyć małą ilość humoru sytuacyjnego. Ot, cały sezon to był taki zbiór skeczy, mniej bądź bardziej udanych.
W 2 sezonie zmienia się to diametralnie... i wyszło po prostu fatalnie.
I
źródło: images
Pobierz
Huptys +7

W okresie Wschodniej Han (25 - 220 r.), Xun Shu służył jako lokalny gubernator państwa Wei. Był z 11-stej generacji Xunzi (rodziny Xunów) i był jednym z najbardziej wyrafinowanych myślicieli tamtych czasów.
Xun Shu (83 - 149 r.) miał ośmiu synów, z których wszyscy byli bardzo uprzejmi, utalentowani, dobrze wykształceni i odważni. Jego synów nazywano "Ośmioma Smokami Rodziny Xun". Xun Shuang (128 - 190 r.) był szóstym synem i prawdopodobnie, był najlepszy ze wszystkich.
Xun Shuang, podobnie jak bracia, był utalentowanym młodzieńcem. Z ochotą się uczył, a w wieku 12 lat z łatwością opanował wiedzę ze starożytnych chińskich ksiąg jak "Analekty" oraz "Kronika Wiosen i Jesieni".
W 166 r. Xun Shuang został urzędnikiem dworskim. Był to burzliwy okres, więc kilka lat później opuścił rodzinne miasto i udał się do południowej części Chin. Spędził tam 10 lat na pisaniu książek.
W tym czasie, niewiele osób prowadziło się według prawidłowej etyki i zasad. Na przykład, ludzie nie okazywali żałoby po utracie swoich rodziców lub żon, tak jak dyktował zwyczaj, lub nieformalnie nadawali zmarłym rodzicom i krewnym tytuły, podczas gdy te, powinny być nadawane oficjalnie.
W celu skorygowania tych niewłaściwych pojęć i zachowań, Xun Shuang szeroko rozpisał się o tradycyjnych wartościach i etykiecie. W tym celu wykorzystał wiele aluzji i cytatów ze starożytnych klasyków i zapisów.
Jego prace przyniosły dość dobry rezultat. Eseje wpłynęły na myślenie ludzi i zmieniły kilka ze złych nawyków, choć nie całkowicie.
Ludzie pamiętają Xun Shuanga jako ważną postać polityczną, oraz historyka z okresu Wschodniej Han w Chinach.
Idiom 引經據典 (yǐn jīng jù diǎn) wywodzi się z powyższej historii, która jest zapisana w Księdze późniejszych Hanów. Wyrażenie dosłownie tłumaczy się "cytować klasyki, polegać na aluzjach" i oznacza częste cytowanie z wiarygodnych prac.
#chinskieidiomy #clearharmony #idiomy #chiny
Źródło: http://pl.clearharmony.net/articles/a110596-Idiom-Cytuj-z-klasykow-lub-wiarygodnych-prac-引經據典.html
źródło: comment_HYXIuTtnzPE0B3oZBVGQVH4Q3koRFf2r.jpg
PobierzNie może być. ( ͡° ͜ʖ ͡°)