Wpis z mikrobloga

K---A MAĆ j----e przepisy w tym kraju nie można produkować nic oprócz kuponów żywnościowych rozdawanych w MOPSach kurde. Tata mi prześlę wieczorem dokładne zalecenia w strefie czerwonej ASF ale chyba jebnie tą produkcją świń bo na wszelkie nakazy sam musi łożyć pieniądze. M.in. trzeba wybudować dwumetrowy MUR wokół gospodarstwa jako zapewnienie bioasekuracji. 200 metrów j------o litego muru wokół domu i budynków. Brakuje jeszcze napisu nad Arbeit Macht Frei nad bramą. Poprzedni wysoki płot można wywalić na złomowisko, wysoki metalowy śliczny kurde płot. Idę się poryczeć.
@dorotka-wu: ZAJEB TE DZIKI Z OGROMNĄ PRZYJEMNOŚCIĄ. WSZYSTKIE.

I od rana humor popsuty. Do tych wyżej postawionych, odpowiedzialnych za przepisy: WALCIE SIĘ.

#gorzkiezale #rolnictwo #k------c #dziendobry
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MaddoxX1911: Tamten to w ogóle nie miał głowy do pracy, raz krowy, raz tytoń (a do tytoniu wykorzystywał całą piątkę dzieciaków do pracy by móc za co żyć), rumianek... jedynie z rumianku coś zostawało bo cała rodzina zasuwała - gdyby najmował "chłopaczków" to by musiał do tego jeszcze dołożyć.
  • Odpowiedz
@Hannahalla: uważam że kontrolą populacji dzików i ogólnie większym zaangażowaniem władz i myśliwych zdziała się o wieeeeleee więcej niż stawianiem muru berlińskiego wokół każdego gosp. hodującego świnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@amovic: a sorry doczytałem że chodziło o mleko, ja mam 15 krów, ale nie wiąże z tym kierunkiem przyszłości, jak dobrze pójdzie to uda się przestawić na mięsne byki, o wiele mniejsze zaangażowanie niż przy krowach, większa zdrowotność zwierząt i po prostu w moim mniemaniu lżej. Z brakiem mleka do odpojenia cieląt można sobie poradzić (rzecz jasna kosztowniej) Najgorszy jest fakt że namówiłem starszego w sierpniu żeby nie sprzedawać byczków
  • Odpowiedz
  • 0
@miszo_balkan koszt 2m ogrodzenia to około 400 zł za metr bieżący. Fundamenty na 1m w ziemię poniżej strefy przemarzania bo się przewróci.czyli tylko 80 tys. Ja mam 150 do zrobienia przy zwykłym domu. A 200 m @Hannahalla to i tak Bardzo mało dobrze, że nie 1000...
  • Odpowiedz
@ErroL: @szatniarz01: @amovic: @MaddoxX1911: @grv_: @szajsesznycel: @Phireed: @siodemkaxx: @Legendowsky: @FrauWolf: @PrawdaWasWyzwoli: @MC_Bono: @miszo_balkan: @lukaschels: @charlesRN: STOP ŹLE wiedziałam że coś pokręciłam bo te 200 m mi nie pasowało - czarny obszar to teren do ogrodzenia (zasłonięty żeby ktoś nie wystalkował przez Google
H.....a - @ErroL: @szatniarz01: @amovic: @MaddoxX1911: @grv: @szajsesznycel: @Phireed...

źródło: comment_z6Wky2loJ1zqzvWP1UYbJdk5x4YmQPxN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: W moim regionie kilka mleczarni płaci nawet po 1,50 zl( ja mam 1,35), ale idzie mleczna górka i ceny pewnie spadną.
@Hannahalla: to co się o--------a z tym całym ASF to głowa mała. Siostra pracuje w dużych zakładach mięsnych i już dawno półtusz z Polski nie widziała. Przychodzą tylko z Niemiec i Danii. Jak ta dalej pójdzie to nie będzie polskiej wieprzowiny.
  • Odpowiedz