Wpis z mikrobloga

@Hannahalla: typowe mieszcuchy ala #nieznamsiealesiewypowiem @jednopostowiec: to moze powiedz mi co człowiek który posiada wykształcenie, zrobił inwestycje za kilka albo kilkanaście milionów złotych plus ma kredyty na to ma zrobic? pójść na kase do biedry? jak juz siedzi sie w rolnictwie to nie ma opcji przebranżowienia sie... nawet z sadownictwa na rolnictwo czy odwrotnie... to nie jest praca za biurkiem czy w fabryce od 7 do
  • Odpowiedz
Chyba lepiej kazać wybudować mur dla każdej fermy świń, niż stracić miano kraju wolnego od ASF. Brak sprzedaż

@Phireed: lepiej wybudować mur na granicy z białorusią i ukrainą a wszystkie dziki przy granicy wystrzelac... asf sie nie bierze z tego że masz płot metalowy a nie murowany tylko od dzikow...
  • Odpowiedz
@Legendowsky: trafił sie jeden rok... obecnie z drobiem jest tragedia tez bo ptasia grypa... ja tez w 2005 wziąłem 360k kredytu na chłodnie i po zwrotach z unii spłacilismy to w rok, a obecnie musze wziąć ze 100k kredytu zeby przeżyć i miec za co kupic opryski i opłacic pracownika...
  • Odpowiedz
Wiem, że najbardziej dotyczy to małych ferm. Ale lobby dużych zakładów kieruje się tylko względami finansowymi i nie może sobie pozwolić na brak eksportu żywca. Metody wybrane przez ministerstwo są jakie są, proszę poczytać sobie proponowane zmiany i uwagi przez prof. Pejsaka na tematy związane z ASF.
  • Odpowiedz
Na temat odstrzału dzików to można dywagować, bo sam odstrzał tych zwierząt w Polsce nie rozwiąże problemu całkowicie, tylko znacznie go zmniejszy. Ale co zrobisz jeśli władze tego nie rozumieją? Dziki z Białorusi i tak będą przekraczały granice.
  • Odpowiedz
@Hannahalla chodzi o afrykański pomór? Generalnie teraz hodowcy kur też mają przerabane bo w Polsce pojawiła się kolejny raz ptasia grypa ( nieszkodliwa dla ludzi) aczkolwiek kiedy dotrze do gospodarstwa niestety cała hodowla idzie pod gaz i zero odszkodowania. Chyba pomału w tych czasach nie opłaca się hodować nic prócz kilku zwierząt dla wlasnych potrzeb.
  • Odpowiedz
@szajsesznycel: W taki sam sposób działa afrykański pomór. Dla człowieka nie jest szkodliwa ale jak dotrze do gospodarstwa to wszystko pada. Odszkodowania są niewielkie a i o nie trzeba się wykłócać. Ale wiesz że są rozmowy aby hodowanie świń na własne potrzeby było zakazane, tak samo nie będzie można prowadzić małej produkcji trzody chlewnej (czyt. do tysiąca sztuk)? Taniej i mniej papierkologicznie będzie sprzedać świnie do zakładu i w sklepie
  • Odpowiedz