Aktywne Wpisy
Urynowyurynator +235
Jak można mieć niespełna 30 lat i wziąć samotną matkę z dzieckiem. Laske która pewnie za młodu skakała po niezliczonej ilości kutangow, miałbym niby przygarnąć i płacić jeszcze na jej bachora xD.
To już trzeba być cuckoldem do kwadratu. Jedyna sytuacja do przyjęcia to gdybym nie daj Boże został wdowcem w wieku powiedzmy 50 lat i wziął bym taka 45 z odchowanym dzieciorem. A nie, że chłop w sile wieku bierze babe
To już trzeba być cuckoldem do kwadratu. Jedyna sytuacja do przyjęcia to gdybym nie daj Boże został wdowcem w wieku powiedzmy 50 lat i wziął bym taka 45 z odchowanym dzieciorem. A nie, że chłop w sile wieku bierze babe

Koner1391 +6
źródło: Screenshot_1452
Pobierz

jeśli koń jest jasnogniady to jaki ma kolor jego włos oraz jaki kolor ma pigment jego skóry o ile ją posiada? pytam się bo nie wiem a potrzebuję na wczoraj ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: comment_Y6Qm4dMBzvSgk5vLxn1xpUXdss3ET0mh.jpg
Pobierzczy
?
Rzadko w sumie określa się że koń jest "jasnogniady". Choć ciemnogniady już tak. Bo może zacznijmy od tego że koń gniady to brązowy z czarnymi "podpalanymi" nogami oraz czarną grzywą i ogonem.
Ciemno gniady to taki brąz przechodzący prawie w czerń.
Natomiast jasny gniady na logikę powinien być jasny brąz/żółty. Ale w takim przypadku określa się po prostu, że koń jest bułany.
Czarny pigment skóry mają niemal wszystkie konie. Wyjątki to
@Kodia: Z tym ekspertem to bym się nie zapędzał ;) Mam konia skarogniadego, opisanego przez związkowego eksperta jako kary ;)
Tak jak w bułanej.
@mikaliq: bułane mają pręgi grzbietowe i często na nogach. To taka "prymitywna" maść.
Wiesz, że skarogniadego konia w zimowej sukni, albo źrebaka łatwo pomylić z karym? Opis w wieku kilku miesięcy często różni się od stanu faktycznego
Wiem, że łatwo się pomylić. Nie mam o to pretensji. Napisałem to raczej jako ciekawostkę, żart w kontekście odróżniania innych podobnych do siebie maści.
Wydaje mi się że najpopularniejszym obecnie
źródło: comment_E6CB7KdOTpdFOWlZzlnttGRguUaYDtnx.jpg
PobierzNie opisałem żadnego konika polskiego, na jakiej podstawie tak piszesz?
Koń, którego wstawiłaś jest właśnie jasnogniady, a nie bułany, bo nie ma pręgi grzbietowej, która determinuje maść bułaną.
Edit. Teraz się dopatrzyłem, że jest on wręcz maści jeleniej.
@mikaliq maść myszata to kara rozjaśniona genem bułanym D. Natomiast bułana to rozjaśnienie z maści gniadej. Pojawienie się pręgowania jeśli nie zależy od prymitywności to właśnie zasługa genu D. Poza tym