Wpis z mikrobloga

Poprzedni wpis odnoście studniówki: klik

Otrzymałem kosztorys (główny cel). Wygląda następująco. Zastanawiające są dekoracje za 12 000 zł. Mam nadzieję, że zobaczę w sobotę te dekoracje za tyle kasy. Co do kabaretu - nie będą to żadne osoby zewnątrz, kabaret organizują uczniowie. Po co 1000 zł na organizację kabaretu przez uczniów też może być zastanawiające, jego tematem ma być mniej więcej "śmianie się z nauczycieli", w każdym razie nie będzie wymagał żadnych rekwizytów ani specjalnych strojów. O innych kosztach trudno mi mówić. Coś tam słyszałem, że wynajęcie ochroniarza to jakieś 400 zł w pubie czy coś. Tutaj chyba nie potrzeba aż tak silnej "ochrony", a jedynie sprawdzających listę. Macie wykaz, możecie przeanalizować. Ja jeszcze po studniówce się do tego odniosę. Może będą fajerwerki, fontanna czekoladowa i coś jeszcze - w końcu takie dekoracje to mogą rzeczywiście kosztować. Czekam na waszą ekspertyzę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Ps. Jeśli macie pomysły, co dalej z tym robić (bo już widzę jakie są opinie na temat kosztów) to piszcie w komentarzach. Dowód na wydatki już jest, tak więc myślę, że można coś wymyślić.

#studniowka #zalesie #oszukujo #januszebiznesu
artur200222 - Poprzedni wpis odnoście studniówki: klik

Otrzymałem kosztorys (główn...

źródło: comment_VlfMQFuKjdKdxGg6W3Xi0SQovVoilv8h.jpg

Pobierz
  • 274
  • Odpowiedz
@zielonykumak: raczej nie 5x. Stawki na wesela za całkiem niezłego fotografa to 1500-2000 zł. Większa cena jest jeśli ma być dodatkowa sesja w terenie, albo jakieś specjalne życzenia (np. sfotografowana każda para). Na studniówce wątpię żeby było życzenie w postaci osobnej fotografii dla każdej pary, albo jakiegoś specjalnego albumu dla każdego. Pewnie ma przyjść fotograf, zrobić kilka ładnych zdjęć grupowych, coś do gazety (nie wiem jak teraz, ale w w
  • Odpowiedz
@artur200222: byłem w życiu na niejednym weselu i żadne tyle nie kosztowało (max to chyba było koło 240 zł na osobę), a każde z nich było dwudniową imprezą, na której można było się nażreć i napić do porzygania, jeśli ktoś miał taką ochotę. Do tego standardem było, że goście dostawali ciasto i flaszkę na wynos. Wy tam macie jeden wieczór, bez alkoholu, bez obsługi (jak mniemam) i z salą udostepnioną
  • Odpowiedz
@artur200222: Moja siostra ma studniówkę(ja swoją miałem z 7 lat temu i nie pamiętam ile płaciłem) w tym roku i to w bardzo łądnej restauracji. 4 czy 5 posiłków gorących, bez fajerwerków, ochrona z lokalu zapewniona(4 ochroniarzy) plus rodzice. koszt - 250 zł od osoby.
A sprawa wydatków prosta - faktury na wszystko. Dekoracje trochę drogo wyszły... żeby 12k płacić..
Czyli w sumie 310 zł od osoby wychodzi
  • Odpowiedz
@artur200222: z tą dekoracją to tak dla porównania, jak brałem ślub parę lat temu to za wypasioną (ale poważnie wypasioną) dekorację kościoła i sali na 200 osób zapłaciłem 6000. Więc te 12k to z dupy cena i pewnie to jest ten podpunkt w którym nauczyciele się dzielą kasą :/ Powodzenia Mireczku!
  • Odpowiedz
@artur200222 ta cena dekoracji wygląda tak jakby szkoła miała zamiar kupić jakieś lasery i inne lampy, zamiast po bożemu wynająć. Pewnie znajomy znajomego prowadzi jakąś dystrybucję takiego sprzętu ( ͜͡ʖ ͡€) pamiętam że na mojej studniówce też był wałek i wzywali do sądu wszystkich uczniów w sprawie o fraud. ja bym zgłosił do prokuratury o wyłudzenie, wtedy nie będzie chowania rozliczeń
  • Odpowiedz
@Kaczorra: to jak w końcu 10zl za pare i 1500? To byś musiał mieć 150 par. Nie wiem jak w okolicach wawy ale w u mnie w Krakowie standardowo każda klasa ma fotografa czyli na 18-30 par a stawki są 30-40, u mnie tez. To za cholerę nie wyjdzie zwłaszcza ze w ostatniej chwili się niektóre pary rozmyślają, to zarobek średni z takiej studniówki to jakieś 550-900zl. A jak za
  • Odpowiedz
@zielonykumak: nie spotkałem się nigdy z przeliczaniem ceny za parę. Płaci się za wieczór i już. Ale jak już wspomniałem nie jestem fotografem, mogę zapytać znajomych, profesjonalnych fotografów i będę wiedział jak to wygląda.
  • Odpowiedz
@artur200222 mireczku, ja za ślub na 80 osób w Poznaniu, z dj zapłaciłem 24 przy czym wódy było w #!$%@? a zarcia W #!$%@?, dekoracja sali nawet jak wzięła 10% kosztów imprezy to i tak dużo. Jeżeli dobrze widzę wykres to tutaj dekoracje maja 20%,. Wysyłaj mi proszę na PW zdjęcia potraw (na kolejny ślub będę miał inspiracje ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo chce wiedzieć co jest
  • Odpowiedz
  • 1
@artur200222 jak tak czytam o tej akcji to stwierdzam, że żałuję, że większej afery nie kręciłam. Moja studniówka w hali sportowej innej szkoły kosztowała 450zl (z osobą towarzyszącą). Z tego co pamiętam, dekoracje też kosztowały podobnie jak u Ciebie. Foto/wideo też, z czego robili to kompletni amatorzy, zdjęcia są tak brzydkie, że nawet ja zrobilabym lepsze.
Po studniowce zostało u każdego 50zl (x ok. 150 uczniow), ktore rada rodziców chciała przeznaczyć
  • Odpowiedz
@artur200222: mamy 21 wiek. Dlaczego ludzie biorą zdjęcia i filmy na płytach?! Wrzucasz zdjecia na picasse i prywatny film na tube. Nie przepadnie, bedzie dostępne szybko i dla każdego. A nie, czekaj, wtedy fotograf nie bedzie miał za co dodatkowo policzyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@houseofpain jest. Na weselu u mnie dj+wodzirej (czyli 2 gosci) z wlasnym sprzetem w Warszawie za 2.5 tys. grali cala noc. Sprawdzili sie wybitnie. Moge z calym sercem policic, zwlaszcza, ze nawet osoby, ktore nie wyobrazaly sobie wesela bez orkiestry, swietnie sie bawily! A pozniej pytaly o kontakt
  • Odpowiedz