Wpis z mikrobloga

#html5 #giodo #webdev #webdesign Pytanie odnośnie GIODO. Czy ktoś z Was rejestrował zbiór danych osobowych w GIODO? Kilka razy przeglądałem swój wniosek, przechowuję jedynie login i email. Sam nie wiem czy czegoś się bać czy nie. Ktoś z Was miał jakiś kontakt z GIODO, kontrole, pisma żądające wyjaśnień?
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pandapl: Nawet zaszyfrowana informacja, która jest klasyfikowana jako dane osobowe - wymaga rejestracji GIODO. Tak, można się załamać polskim prawem. Żeby była konieczność rejestrowania takiej bzdury.
  • Odpowiedz
@atpl77: O to popatrz, mam papiery z Giodo, które pomijają kompletnie newsletter mimo faktu, że go posiadamy. Może dlatego, że dotyczy klientów zarejestrowanych i tak objętych ich polityką.

Nie miałem nieprzyjemności, kobieta z obsługi bardzo konkretna, nawiedzała nas dość często ale pytania i papiery były dość konkretne. Jedyne do czego mogę się przyczepić to ich polityka haseł. Wymagali od nas wymuszenia na klientach zmiany hasła co 30 dni na nowe,
  • Odpowiedz
@atpl77: ja bym się nie obawiał. Nawet gdybyś miał zbiór zawierający dane osobowe, to z tego co mi wiadomo - w razie kontroli liczy się fakt zgłoszenia zbioru (wysłania wniosku) a nie potwierdzenie rejestracji czy zezwolenie itp.
  • Odpowiedz
@atpl77: My do usługi wymagamy pełnych danych osobowych + medycznych. Więc po zgłoszeniu dowalili się na każdy możliwy sposób. Ale nie słyszałem jeszcze żeby ktoś miał problemy przez newsletter lub same dane logowania. Owszem, mail jest daną osobową, nie można od tak komuś spamować ale jeśli masz zgodę (tj potwierdzenie regulaminu) i jesteś w stanie ją udowodnić Giodo nie powinno się czepiać. Mam tabele z rozpisanymi polami z bazy, musieliśmy
  • Odpowiedz
E-mail, to nie dane osobowe

@kWeb24: How about NO! ;) Dobrze, że OP jest zorientowany w temacie bo byście go na manowce wyprowadzili " ale prosze pana, na wypoku mi mówili, że nie jest!" :D
  • Odpowiedz