Wpis z mikrobloga

#html5 #giodo #webdev #webdesign Pytanie odnośnie GIODO. Czy ktoś z Was rejestrował zbiór danych osobowych w GIODO? Kilka razy przeglądałem swój wniosek, przechowuję jedynie login i email. Sam nie wiem czy czegoś się bać czy nie. Ktoś z Was miał jakiś kontakt z GIODO, kontrole, pisma żądające wyjaśnień?
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@atpl77: @atpl77: po pierwsze to nie sa dane osobowe po drugie powolaj w firmie Abiego nie bedziesz musial zglaszac nic oprocz zbiorow krytycznych. I w praktyce nic Ci nie grozi. Po paru latach powinni odmowic rejestracji zbioru pismem( w praktyce trwa to naprawde lata). Jesli chodzi o kontrole to trzepia dokladnie ale za to dostajesz zalecenia na pismie do wdrozenia nic Ci nie grozi wdrazasz zalecenia i juz.
  • Odpowiedz
To nie jest tak jak większość myśli, że jak robicie portal w którym przechowujecie tylko login, hasło + adres email na wypadek przypomnienia hasła to nie trzeba zgłaszać do GIODO. Owszem - trzeba.

Mały fragment:

Specyfiką Internetu jest to, że aby zamówić newsletter danego serwisu należy wpisać na jego stronie swój adres e-mail, który w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych stanowi dane osobowe.
  • Odpowiedz
@prezes513: To nie jest ważne dla GIODO. Wystarczy, że może być przypadek, że ktoś wprowadzi email imie.nazwisko.pesel@jakis_serwer.com - a tego nie skontrolujesz.

W praktyce - spotkałem się, że niektóre mniejsze serwisy - aby uniknąć konieczności rejestracji w GIODO - same nadają login (numeryczny) i nie proszą o podanie emailu.
  • Odpowiedz
@normanos: Zawsze trafi się ktoś kto jest zorientowany w temacie jak Ty mimo, że wiem, że niektórzy są zdziwieni koniecznością rejestracji najprostszej aplikacji rejestrującej login i email.
  • Odpowiedz