Aktywne Wpisy
Lewusx +40
mickpl +239
"Kredyt na start może zostać uchwalony po wyborach prezydenckich" - XD
Powodzonka. Branża może czekać, ale z pewnością nie tyle. Styczeń albo r--ź, takie jest moje zapatrywanie w tym temacie.
#nieruchomosci
Powodzonka. Branża może czekać, ale z pewnością nie tyle. Styczeń albo r--ź, takie jest moje zapatrywanie w tym temacie.
#nieruchomosci
Takie pytanie.
Ojciec wynajmował pewnej osobie lokal. Najemca przestał płacić czynsz, usprawiedliwiając się chwilową ciężką sytuacją. Ojciec ma dobre serce, więc przymknął na to oko, zaznaczając, że zaległy czynsz będzie do spłacenia. Po jakimś czasie gość nawet przestał zamieszkiwać w lokalu, jednocześnie zostawił rzeczy.
Kilkukrotnie była próba nawiązania kontaktu i zapewnienia w stylu: "jutro puszczę do pana przelew", "we wtorek mam wypłatę" itp itd.
Zapewnienia okazały się jednak fałszywe, a kwota należności wynosi około 2,5k PLN.
Ojciec wymienił zamki i przy oględzinach lokalu zauważył, że są jakieś wartościowe rzeczy - 2 laptopy, jakaś drukarka.
Pytanie co z tym zrobić żeby być w porządku wobec prawa?
Pisemne zawiadomienie wysłane listem poleconym o ostatecznym terminie zapłaty i wyznaczenie terminu opróżnienia lokalu będzie odpowiednie?
Co w przypadku jeśli najemca oleje ten termin?
#kiciochpyta
Sąd+komornik.
@w_szafa: A o ustawowym prawie zastawu na rzeczach należących do najemcy słyszałeś?
@apaczacz: Nic nie wyciągaj z lokalu, pozew do sądu, a potem komornik i zajmuje te laptopy. Z tego się zaspokoisz.
@GordonLameman: Przecież wymienił zamki - także swiadomie lub nieświadomie zajął ruchomości najemcy. Ale popraw mnie jesli sie mylę - nic de facto nie może z nimi zrobić, póki sąd tak nie zdecyduje lub nie dogada się z najemcą?
@w_szafa: Zajął? bez przesady.
Ma ustawowe prawo zastawu na tych ruchomościach.
To oznacza, że będzie mógł się w pierwszej kolejności z nich zaspokoić, w post. egzekucyjnym.
@krupek: pewnie tak będzie. K---a, to jest paranoja. Gość zostawił rzeczy, nie płaci. I teraz to całe g---o trzeba trzymać, lokal stoi pusty, kasy fizycznej nie ma, tylko "wirtualny" dług urasta i dodatkowo nie możesz wynająć komuś innemu przez ten cały syf
I taki c--j.
@Efrajm: ja p------e.
To wygląda jak wejście na pole minowe, gdzie wchodzi się bez żadnej mapy, a najemca z wywalonym pindolem robi salta nad minami.