Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie ma statycznej kontroli typów, bez tego ciężko mi go poważnie traktować.

@Myrten: JavaScript też nie ma. Niektórzy traktują to jako zaletę, inni jako wadę. A jednak pisze się w nim coraz więcej, więc jest poważnie traktowany (chociażby Node.js).

wszystko robi się w
  • Odpowiedz
@animuss: nie wiem. Ale mam znajomego co był na Erasmusie w Irlandii. Opowiadał, że w sumie podobnie jak u nas (jest teoria, są jakieś laby z praktycznym programowaniem). Fakt, że to tylko jeden semestr i nie wiem jak cały program. Ale ten semestr (jeden z późniejszych na studiach), to już matematyki i fizyki nie ma prawie wcale, a jest dużo przedmiotów z IT. I tam było podobnie.
Może akurat taka
  • Odpowiedz
@mk321: Ogólnie to nie czytałem całej dyskusji, bo trochę tego wyszło, ale odpowiadając na Twój wpis:

Osobiście uważam, że uczelnia albo powinna pójść w jeden język (niekoniecznie C#, chociaż jest przyjemny) i większość przedmiotów programistycznych powinno być w tym języku. Reszta powinna być pokazana jako "ciekawostka", że są inne języki, w których można zrobić to samo albo nawet lepsze coś.

Dlaczego? Bo jeśli to jest początek przygody z programowaniem (a o ile
  • Odpowiedz
@mk321:

JavaScript też nie ma. Niektórzy traktują to jako zaletę, inni jako wadę. A jednak pisze się w nim coraz więcej, więc jest poważnie traktowany (chociażby Node.js).

JavaScript nie jest językiem ogólnego zastosowania.

Ale tu też chyba da się sporo wyklikać/wygenerować? Ale tak jak mówiłem, to nie robi różnicy (ale do fanbojowania i hejtowania Javy robi jak ktoś przerobił jeden tutorial, oraz do marketingu to
  • Odpowiedz