Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ewakuuj się :P

@poetakodu: z tej uczelni? No własnie nie chcę. Cenię to miejsce za to, że biorą pod uwagę opinie (ludzi z doświadczeniem, firm itd). Dzięki temu w tym czasie jak na innych uczelniach męczą się z całkami i prądem fazowym, to u nas uczyliśmy się programowania, wzorców projektowych, frameworków, Springa, .NET-a itd. Że potem ludzie mogą od razu iść do pracy i zacząć po prostu robić projekty, a
  • Odpowiedz
Dzięki temu w tym czasie jak na innych uczelniach męczą się z całkami i prądem fazowym, to u nas uczyliśmy się programowania, wzorców projektowych, frameworków, Springa, .NET-a itd.

Hmm? to mam nadzieje ze nie są to studia inżynierskie, bo inżynier jednak by wypadało żeby miał jakąś wiedze. Na którym roku jestes?
  • Odpowiedz
@mk321: to trzeba było iść na kurs programowania, tam nie byłoby całek czy prądów fazowych xd bo jednak absolwent studiów informatycznych inżynierskich to mi się wydaje że powinien wiedzieć trochę więcej niż jak klepać kod w korpo
  • Odpowiedz
@Slowo: starszym profesorom jest wszystko jedno. Oni chcą, żebyśmy umieli teorię, a w czym młodzi chcą, to niech sobie piszą. Tu bardziej od doktorów zależy. Kiedyś spora część była nastawiona mocno na Javę. A teraz ta część jest otwarta na wszystko: Java, Scala, C#, Python. Za to inna grupa jest nastawiona mocno tylko na C# i oni cisną.

Z tymi całkami to nie tak, że w ogóle nie mamy. Owszem mamy
  • Odpowiedz
A chcą zmienić tak, żeby poznawać tylko środowisko Microsoftu.

@mk321: ale to na prawde nie ma znaczenia. Mogą wszystko w pascalu zrobić i będzie to miało taką samą wartość merytoryczną. Język 3 generacji to język 3 generacji a cała reszta związana ze składnią to kwestia wtórna która nie powinna być poruszana na studiach. Studia to nie jest kurs programistyczny tylko kurs informatyczny. Jak ktoś chce sie nauczyć tylko programować w
  • Odpowiedz
@mk321: Powiedz im, że skoro oni całe życie chcą używać młotka, bo śrubokręt wg nich jest kiepski, to niech sobie używają ale niech nie każą innym używać tylko młotka. Programowanie to narzędzie, już pomijam to że backend z frontendem przenika się mocno w ciekawszych projektach, ale jak wg nich backend =/= backend to chyba coś jest nie tak. To że przyszedł janusz "stolarz" i mówi że wszystko gwoździem i młotkiem
  • Odpowiedz
@dzeksondzekson: ale przyszedł stolarz, który jest na miejscu i rzeczywiście robi stoły młotkiem, więc dlaczego wszyscy mają nim nie robić jak działa? Dlatego szukam twardych dowodów, że śrubokrętem też się da, to trochę inne stoły i ktoś je robi i nadal będą robić (bo korpo jakoś specjalnie się nie chwalą technologiami).

@Myrten: racja C++ ma trochę inne zastosowania. Może gier nie robimy albo jakoś mocno w automatykę czy systemy
  • Odpowiedz
@mk321:

W jakim sensie? Rozwiń. To własnie takie gadanie fanbojów C#. A bo Java przestarzała, zaorać i dać C# do wszystkiego.

Java jest cały czas aktualizowana (Java 8, niedługo wyjdzie Java 9). C# ma już 15 lat, też jest stary ;)

Jest aktualizowana, ale większość tych aktualizacji to jest kopiowanie z innych języków, głównie
  • Odpowiedz
@Myrten: a zobacz sobie na jakiś nowy język programowania. Nie wiem np. Scalę. Przesiądziesz się, bo ma więcej mechanizmów? ;)
Może i C# ma więcej cukru składniowego, ale to nie znaczy, że wszyscy muszą w nim pisać. Chciałbyś, żeby tobie narzucili np. Pythona, bo on ma więcej mechanizmów (np. tuple są w nim od dawna)?
To takie zamknięte myślenie, a uczelnia ma pokazywać możliwości i pokazywać RÓŻNE mechanizmy.
  • Odpowiedz
@mk321:

a zobacz sobie na jakiś nowy język programowania. Nie wiem np. Scalę. Przesiądziesz się, bo ma więcej mechanizmów? ;)

W ten sposób przesiadłem się na C# jak do tego dodasz też inne ważne rzeczy :)

Może i C# ma więcej cukru składniowego, ale to nie znaczy, że wszyscy muszą w
  • Odpowiedz
Po pierwsze python ma sporo innych wad

@Myrten: jakie wady ma Python? Poza tym, że framework do webu tzn. Django jest mizerny, no i poza tym, że trudno w nim znaleźć pracę?

To co nazywasz cukrem składniowym ma w wielu wypadkach olbrzymie znaczenie, także jeżeli chodzi o wydajność i przede wszystkim
  • Odpowiedz
@mk321:

jakie wady ma Python? Poza tym, że framework do webu tzn. Django jest mizerny, no i poza tym, że trudno w nim znaleźć pracę?

Nie ma statycznej kontroli typów, bez tego ciężko mi go poważnie traktować.

Wszystko da się zrobić i w C#
  • Odpowiedz