Aktywne Wpisy
pafffel +1195
Leci dzień po dniu zima coraz bliżej. Rosołek z mamą #polskiedomy
Alzena +73
Zazdroszczę wam że jesteście w stanie pić te napoje zero 😔 ja tych słodzików nie jestem w stanie zdzierżyć, zostaje po nich na podniebieniu paskudny, mdły posmak którego nie mogę się pozbyć przez wiele godzin. A co gorsza te napoje bez cukru są o wiele słodsze niż odpowiedniki z cukrem.
#zdrowie #kuchnia
#zdrowie #kuchnia
I czy warto pod takim katem sie ksztalcic pod wzgledem pracy? Tzn. mysle czy wlasnie nie sprobowac takiej nauki na nizszym poziomie, zeby miec wiecej stycznosci ze wskaznikami, algorytmami, nauka struktury Linuxa i jak to sie wszystko scala w calosc. Ogarniac to zamiast obcowac z rzeczami wysokiej abstrakcji typu Java itd. Ale ciekaw jestem czy sa pod tym katem jakies wyspecjalizowane kierunki na tego typu programiste? Czy juz w 2016 roku zostaja wylacznie jezyki wysokiego poziomu typu Java, Python itd...
Moze to glupie ale po prostu jak ogladalem rozne filmiki o Stallmanie, Linusie Torvaldsie, jak czytalem o tym jak dzialaja Hard i soft linki w Linuxie, to jakos tak mnie zainspirowalo zeby po prostu sprobowac cos tego typu.
Generalnie pytanie: czy to ma jakas konkretna nazwe? Wykorzystywanie C i Linuxa.
Zajmuje sie ktos z Was tego typu rzeczami?
Wiem, ze troche pewnie zamocilem, ale jak sami widzicie mozna najwyzej powiedziec, ze wiem gdzie dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele heh.
Pozdrawiam!
#linux #programowanie #ansic #it
@Carmine: wszystko
TL;DR Tak, zabawa jądrami (kernel) + szeroko rozumiane sysopy. W biznesie embedded, jakieś legacy i rzeczy wymagajace megawydajności (z własnego doświadczenia).
To o co pytasz to zakres Sysopów, systemów operacyjnych.
Pisanie modułów do kernela, sterowników, niskopoziomowe zabawy socketami, pipe'ing. Wiele różnych-różniastych narzędzi ( ͡
I latwo znalezc potem prace w zawodzie z tymi sysop?
Rust konkuruje z C w pewnych niskopoziomowych zastosowaniach, ale to definitywnie nie jest 'zastępuje'.
Poza tym, mea culpa. Nieco się zagalopowałem. Rust jest bardziej czymś w stylu (C++)++ - konkurencją Cepepa, D i Go.
Co do pracy? I have no idea. Generalnie wolę programowanie na wyższym poziomie. Moje doświadczenie wynika z tego, że w mojej firmie współpracowałem z gościami, którzy na niższy poziom
Odpowiedź @leoha jest poprawna - "wszystko". :P
Wymienię kilka najpopularniejszych projektów z GitHuba(https://github.com/search?l=C&q=stars%3A%3E1&s=stars&type=Repositories) napisanych w C, nie tylko pod
@SwordPL: Zasadniczo masz rację, ale konkurencją C też jest w jakimś stopniu.
Główną cechą wyróżniającą Rusta jest bezpieczne zarządzanie pamięcią bez garbage collectora - co też czyni go atrakcyjnym dla ludzi, którzy GC nie chcą, a oni raczej z tego właśnie powodu nie będą oglądać się za Go czy D (one konkurują z Rustem głównie tam, gdzie ludzie szukają po prostu wydajności). Dla tych ludzi głównymi opcjami do tej pory były C i C++ właśnie - z tym że w C łatwo sobie odstrzelić stopy, a w C++ niewiele trudniej. C++ próbuje zresztą iść w tym kierunku, co Rust, tylko że Rust jest zaprojektowany z myślą o bezpieczeństwie, a w C++ jest ono dołataną z wierzchu opcją z wieloma brakami.
Poza tym, bardzo łatwo pisać w Ruście binarki z ABI C i na podobnym poziomie wydajności, jednocześnie bez ryzykowania całych klas błędów - co też powoduje, że łatwo go łączyć z takim Pythonem czy Ruby (i jest to chyba stosunkowo