Wpis z mikrobloga

Moze mnie ktos uswiadomic co mozna programowac w C pod Linuxa? W sensie, jak polaczyc te obie rzeczy, jakie sa mozliwosci? Wiem, ze mozna np. cos z embeded, albo sterowniki programowac. A co jeszcze? Jakie rzeczy mozna robic ktore sa niskopoziomowe, robi sie je w C, na Linuxa, ale jednoczesnie nie trzeba umiec elektroniki?
I czy warto pod takim katem sie ksztalcic pod wzgledem pracy? Tzn. mysle czy wlasnie nie sprobowac takiej nauki na nizszym poziomie, zeby miec wiecej stycznosci ze wskaznikami, algorytmami, nauka struktury Linuxa i jak to sie wszystko scala w calosc. Ogarniac to zamiast obcowac z rzeczami wysokiej abstrakcji typu Java itd. Ale ciekaw jestem czy sa pod tym katem jakies wyspecjalizowane kierunki na tego typu programiste? Czy juz w 2016 roku zostaja wylacznie jezyki wysokiego poziomu typu Java, Python itd...
Moze to glupie ale po prostu jak ogladalem rozne filmiki o Stallmanie, Linusie Torvaldsie, jak czytalem o tym jak dzialaja Hard i soft linki w Linuxie, to jakos tak mnie zainspirowalo zeby po prostu sprobowac cos tego typu.
Generalnie pytanie: czy to ma jakas konkretna nazwe? Wykorzystywanie C i Linuxa.
Zajmuje sie ktos z Was tego typu rzeczami?
Wiem, ze troche pewnie zamocilem, ale jak sami widzicie mozna najwyzej powiedziec, ze wiem gdzie dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele heh.
Pozdrawiam!
#linux #programowanie #ansic #it
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Carmine:
TL;DR Tak, zabawa jądrami (kernel) + szeroko rozumiane sysopy. W biznesie embedded, jakieś legacy i rzeczy wymagajace megawydajności (z własnego doświadczenia).

To o co pytasz to zakres Sysopów, systemów operacyjnych.

Pisanie modułów do kernela, sterowników, niskopoziomowe zabawy socketami, pipe'ing. Wiele różnych-różniastych narzędzi ( ͡
  • Odpowiedz
@Carmine: nie; wiesz, czasem ktoś ma nagle manię by się czegoś uczyć, ale wtedy może wziąć jakiś odpowiednik Game Makera jak Enigma-Dev, by się pobawić, może coś stworzyć itd. Programowanie nie jest dla wszystkich moim zdaniem ;) (Ja sam tylko PHP i poboczne, bo nie mogę ogarnąć większości języków)
  • Odpowiedz
@Carmine: No to jak chcesz mieć grę to Enigma-Dev i jazda :P Niektóre gry z Game Makera na Steam się pojawiły, więc wiesz ... potencjalnie hajs :P
  • Odpowiedz
@Carmine:
Rust konkuruje z C w pewnych niskopoziomowych zastosowaniach, ale to definitywnie nie jest 'zastępuje'.

Poza tym, mea culpa. Nieco się zagalopowałem. Rust jest bardziej czymś w stylu (C++)++ - konkurencją Cepepa, D i Go.

Co do pracy? I have no idea. Generalnie wolę programowanie na wyższym poziomie. Moje doświadczenie wynika z tego, że w mojej firmie współpracowałem z gościami, którzy na niższy poziom
  • Odpowiedz
Poza tym, mea culpa. Nieco się zagalopowałem. Rust jest bardziej czymś w stylu (C++)++ - konkurencją Cepepa, D i Go.

@SwordPL: Zasadniczo masz rację, ale konkurencją C też jest w jakimś stopniu.
Główną cechą wyróżniającą Rusta jest bezpieczne zarządzanie pamięcią bez garbage collectora - co też czyni go atrakcyjnym dla ludzi, którzy GC nie chcą, a oni raczej z tego właśnie powodu nie będą oglądać się za Go czy D (one konkurują z Rustem głównie tam, gdzie ludzie szukają po prostu wydajności). Dla tych ludzi głównymi opcjami do tej pory były C i C++ właśnie - z tym że w C łatwo sobie odstrzelić stopy, a w C++ niewiele trudniej. C++ próbuje zresztą iść w tym kierunku, co Rust, tylko że Rust jest zaprojektowany z myślą o bezpieczeństwie, a w C++ jest ono dołataną z wierzchu opcją z wieloma brakami.

Poza tym, bardzo łatwo pisać w Ruście binarki z ABI C i na podobnym poziomie wydajności, jednocześnie bez ryzykowania całych klas błędów - co też powoduje, że łatwo go łączyć z takim Pythonem czy Ruby (i jest to chyba stosunkowo
  • Odpowiedz