Wpis z mikrobloga

Wybory do sejmu raz na 4 lata - zniosę.

Wojna domowa, bo opozycji "demokratycznej" nie podobają się wyniki ostatnich wyborów, i chce robić przewrót polityczny siłą już ledwo rok po wynikach poprzednich wyborów - jakie by te wyniki nie były - nie życzę sobie. Demokracja polega na tym, że nie ma przewrotów i okupowania sejmu, kładzenia się parkingu sejmowym żeby inni posłowie nie mogli wyjechać, czy blokowania obrad demokratycznie wyłonionej władzy... I właśnie wcale nie chodzi o to, czy to jest "nasza" czy nie "nasza" partia, ale o to, że jest demokracja i rządzi ten, kto wygrywa cholerne wybory. Co jest w tym takie skomplikowane?

#sejm #polityka
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Falcon: Dokładnie. Jak nie popierałem majdanu na Ukrainie, tak i tu zablokowanie możliwości przegłosowania budżetu mi się nie podoba. Wystarczy raz podważyć wyniki demokratycznych wyborów, żeby później nie respektował ich już nikt.
  • Odpowiedz
@Falcon Wycierasz sobie mordę obrona demokracji , a naprawdę to chodzi ci o jakieś wojenki Po vs PiS. Rządzi teraz partia, która zamiast łączyć spoleczenstwo to pielęgnuje podziały i wzajemne animozje.
  • Odpowiedz
@footix: Nie o takie podważenie mi chodzi. Nie uchwalenie budżetu oznacza rozwiązanie sejmu. Jeżeli raz obali się demokratycznie wybraną władzę, to będzie to można zrobić każdej kolejnej. Jeżeli naród wybrał PiS, to musi się te 4 lata przemęczyć.
  • Odpowiedz
Nie uchwalenie budżetu oznacza rozwiązanie sejmu

Nie było jakiegokolwiek zagrożenia, aby doszło do takiej sytuacji.

Jeżeli naród wybrał PiS, to musi się te 4 lata przemęczyć.

Z tym się zgadzam, ale to też nie może odbywać się na zasadzie "rząd robi to co chce i reszcie nic do tego".
@LokalnyGamon:
  • Odpowiedz
@footix: No właśnie to było ostatnie posiedzenie w tym roku. Zablokowano fotel marszałka i nie było możliwości wznowienia prac po przerwie. PiS zrobił więc to co zaplanował pokazując wszystkim wokół wała.

Problem w tym, że naród dał im większość sejmową. Mam tylko nadzieję, że kolejna władza rozliczy obecną i postawi kilka osób przed Trybunałem Stanu.
  • Odpowiedz
Demokracja polega na tym, że zawiera się ze społeczeństwem o przestrzeganiu ram prawnych, wedle których było się wybranych i na które się umówiły. Wygrane wybory nie upoważniają do dyktatury większości.

@starface: nie ty decydujesz co jest zgodne z prawem a co nie
  • Odpowiedz
Wygrane wybory nie upoważniają do dyktatury większości.

@starface: Demokracja jest dyktaturą większości, czy się to komuś podoba, czy nie. A nie podoba się tym, którzy się w tej większości nie znaleźli.
  • Odpowiedz
No jeśli wg Ciebie demokracja występuje w Turcji i Rosji, to masz rację

@starface: Wg Ciebie nie występuje, bo nie lubisz Putina czy Erdogana?
Przypominam, że podczas "puczu" w Turcji przeciwko puczystom wystąpili obywatele. Za wikipedią: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zamach_stanu_w_Turcji_(2016)
Na wezwanie prezydenta na ulice wyszło społeczeństwo[18], w tym także zwolennicy partii opozycyjnych, którzy protestowali przeciw obalaniu władz wybranych w demokratycznych wyborach. Cywile zaczęli rozbrajać żołnierzy i przepędzać czołgi, a policja zaczęła aresztowania
  • Odpowiedz
@wysprzeglik Orzeczenia TK, opinie SN i setek organizacji, w których zasiadają w większości eksperci mądrzejsi ode mnie i od Ciebie. Jeśli Ciebie to nie przekonuje, to nie wiem co może. Jak normalnie gra w szachy z gołębiem.
  • Odpowiedz
Rozwalenie "Układu" nie jest takie proste. Dopiero się zaczyna i dla tego PSL PO i .N robią takie bydło bo to jest ich być albo nie być już definitywnie i bezapelacyjnie !
  • Odpowiedz