Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@greebqmaster
Ćwiczenia ze składni języka w tym obiektowosc, potem z kolekcji, io.

I jeszcze takie pytanie czy warto uczyć się awt czy od razu swing, javafx. To samo czy warto uczyć się Java bean?
  • Odpowiedz
@sagan47: Nie ma czegoś takiego. Jak jesteś już na etapie kolekcji (czyli ultra core masz za sobą), to zacznij pisać projekt, nie ma lepszego sposobu na przecwiczenie teorii. Proponuję kalkulator w JavaFX i od razu odpowiadam na pytanie dot. frameworkow do ui - od razu JavaFX.
Po kalkulatorze zrób prosty komunikator internetowy oparty na socketach, a następnie klienta jednotabelowej bazy danych (dodawanie, usuwanie, edytowanie rekordów). Jak to ogarniesz to ogarnij
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@greebqmaster
Tzn rozumiem nie ma zbioru zadań ze składni?
Dziękuję za informacje i chęć pomocy.
Dla wyjaśnienia jestem samoukiem, poczatkujacym, rozejrzalem się po pakiecie util, poczytałem o kolekcjach ale nie wiem jak korzystać z tej wiedzy. Idę za książka
http://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-ix-herbert-schildt,javkp9.htm
Idę za koleją chociaż wiele informacji jest zbędnymi na tym etapie to nie wiem w jakiej kolejności powinienem się uczyć.
  • Odpowiedz
@sagan47: Bardzo fajna książka, sam się z niej uczyłem. W niektórych podręcznikach będzie kilka zadań, ale to nie liceum, gdzie klepiesz zadania ze wzoru w celu poprawienia swoich umiejętności. Tutaj przyswajasz kluczową teorię dotyczącą składni, a następnie wykorzystujesz ją do pisania programów. Są jakieś stronki z łatwymi zagadnieniami jak np. praca ze stringami, tablicami, itp. i w sumie jeśli jesteś totalnym laikiem, to możesz ogarnąć podstawy z codingbatem. Ale pisanie
  • Odpowiedz