Wpis z mikrobloga

art. 129 ust. 2 pkt 4 ustawy prawo o ruchu drogowym Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do: sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze. Myślę że pod pojęciem "sprawdzenia stanu technicznego mieści się sprawdzenie hamulca awaryjnego.
  • Odpowiedz
Witam dziękuje za odpowiedź szukam właśnie przepisów które mówią o sposobie sprawdzenia poprawności hamulca awaryjnego właśnie podczas kontroli. Myślę, że ułatwi mi to sprawę
  • Odpowiedz
@Eagle_Elephant: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W SPRAWIE KONTROLI RUCHU DROGOWEGO z dnia 18 lipca 2008 r. (Dz.U. Nr 132, poz. 841), ZAŁĄCZNIK 3. SPOSÓB WYKONYWANIA IDENTYFIKACJI POJAZDÓW, KONTROLI DROGOWEJ STANU TECHNICZNEGO POJAZDÓW ORAZ KRYTERIA UZNANIA ICH STANU ZA NIEZADOWALAJĄCY. PUNKT 1.3 Sprawność i skuteczność pomocniczego (awaryjnego) układu hamulcowego (jeżeli występuje jako oddzielny układ)
  • Odpowiedz
@bjornson_k: Wielkie dzięki :) walczę właśnie o zwrot niesłusznie zatrzymanego dowodu rejestracyjnego z powodu rzekomo niedziałającego hamulca awaryjnego. Policjant kazał mi zaciągnąć hamulec awaryjny na 4 ząbek i na 1 biegu ruszyć. Hamulec mam na 100% sprawny gdyż niespełna dwa miesiące temu robiłem przegląd i było ok. Poza tym metodologia sprawdzenia wg diagnosty jest błędna. Generalnie policjant bardzo chciał się do czego przyczepić sprawdził mi cały pojazd.
  • Odpowiedz