Wpis z mikrobloga

Video z treningów legendy #kulturystyka
https://youtu.be/Y3bE1kuNUhU?t=1m4s
Bo ostatnio wyśmiano pewne szkolenie, gdzie ruchy niby były zbyt szybki, krótkie itd.
http://www.wykop.pl/link/3482165/trener-sylwetki-czyli-jak-nie-trenowac-ludzi/#comment-41355755

Jak widać, gdyby Ronie miał z 60 kg, to wszyscy "lali by ze śmiechu", bo to wygląda jak parodia kulrutystyki, jakieś ruchy po 5-7 cm.
A jednak, ćwiczenia moga mieć rózne wymiary i różną formę. Wyśmiewano tam też pewne ćwiczenia izometryczne, jako absurdane (tylko dlatego, że ktoś chyba nigdy ich nie stosował :D)

#silownia #silka #sport #crossfit
  • 13
@wczoraj:
Nie chodzi o wygląd, wagę, odżywianie :) Tylko o technikę, która teoreycznie wg speców wykopowych jest tragiczna. No ale nikt tego nie powie, bo przeciez na filmie ma ze 140 kg.
@text:
1. Ale wiesz, że przy nagrywaniu treningów z zamiarem wydania tego ludzie często dodawali parę kilo na sztangę, by lepiej wygladało. Ale jesli w tym przypadku nie, to:
2. Jeśli nie widzisz różnicy między treningiem Ronniego a tym z filmiku z wykopu to słabo. Ale jeśli nie, to:
3. Big Ron jest kaleką, właśnie przez swoje treningi. I o to się rozchodzi.

Trzeba było podlinkowac treningi Warrena, bo tam dopiero
@text myślę że Ronnie był na trochę innym poziomie niż osoby potrzebujące kursu. Zawsze wychodzi się od techniki wg określonego schematu a potem wraz ze wzrostem stażu pewne rzeczy ulegają zmianie. To tak ogólnie piszę, bo Ronnie brał tony koksu i co by nie robił to by rósł jak #!$%@?. A najbardziej ekonomiczne jest robienie jak najmniej do osiągnięcia celu. Druga sprawa ze filmiki z treningów miały mają mało wspólnego z rzeczywistym
Jeśli nie widzisz różnicy między treningiem Ronniego a tym z filmiku z wykopu to słabo.

@Prekambr:
Video ma wiele min i wiele ćiczeń, ale wieszośc z nich jest wykonywana prawie identycznie, jesli idzie o zakres ruchu i szybkość.

Big Ron jest kaleką, właśnie przez swoje treningi. I o to się rozchodzi.

@Prekambr:
#!$%@? głupoty i już widze, ze nie masz bladego o tym pojęcia (bo "kaleka" jest z zupełnie innego
@text: nie masz zielonego pojecia o tym sporcie, jesli w jakikolwiek sposob porownujesz Ronniego do tych patafianow "instruktorow"... powiem krotko, bo tlumaczyc szczegolowo mi sie nie chce - na pewnym poziomie bardzo dobrze rozumiesz jak cwiczyc, jak i kiedy oszukiwac i w jaki sposob to na Ciebie dziala. dlatego jest malo profesjonalistow trenujacych wzorowa technika. podstawowa roznica polega na tym, ze oni rozumieja dlaczego to robia, jak to dziala i wiedza
na pewnym poziomie bardzo dobrze rozumiesz jak cwiczyc, jak i kiedy oszukiwac i w jaki sposob to na Ciebie dziala

@Karoleer:
Wyobraś sobie, że uprawiam ten już naście lat i dobrze wiem, jak ćwiczą ludzie mający po 105-125 kg czystych mięśni, bo nie raz z takimi ćwiczyłem.
Po drugie matole, jedyne czego się czepiam, to wyśmiewania tych ćwiczen, tak jakby nikt tego na świecie tak nie robił. No kuźwa nik, tylko
@text: Jeżeli ktoś chce ćwiczyć jak zawodowiec, to powinien patrzyć wstecz na jego trening tj. co robił wcześniej aby osiągnąć dany poziom. Nie ma sensu wzorować się na ich obecnych treningach, zupełnie to nie ma przełożenia na zwykłego bywalca siłowni.
Nawet jeżeli ćwiczenia i metody pokazane na tych filmach mają jakiekolwiek przełożenie na budowę masy mięśniowej to jest to prosta droga do kalectwa.
Mi wystarczy to https://youtu.be/fTkwQmFXE7A?t=15m28s żeby stwierdzić, że to
@masz_ty_rozum_i_godnosc:
Sugerujesz ze u jednych ten ruch bedzie zmniejszal mase m., a u innych robil wzrost? Bzdura. Sugerujesz tez, ze amator nie moze wykonac zadnych cwiczen, ktore wykonuje pro? W pewnych okresach lub czesc treningu mozna tak cwiczyc, zwlaszcza na duzych ciezarach, by dawac nowe bodzce i opory. Poza tym po raz 35447 mowie, ze nie chodzilo mi o to, ze tylko tak nalezy ciwczyc, tylko ze nie wszystko jest tam
@text:

wiesz, zalezy o jakich cwiczeniach mowisz. jakos nigdy nie widzialem profesjonalisty ktory robi chociazby takie pajacowanie jak we fragmencie zaznaczonym przez @masz_ty_rozum_i_godnosc: xD a jesli juz robil cos takiego to nalezy zadac sobie pytanie dlaczego i po co - no wlasnie... moze dlatego, ze ma juz bardzo mocne fundamenty i pracuje nad konkretnym, malym mankamentem w sylwetce? amatorowi to nie jest potrzebne, ba, wrecz jest zbedne i szkodliwe.

że
Karoleer - @text: 

wiesz, zalezy o jakich cwiczeniach mowisz. jakos nigdy nie widz...
Sugerujesz ze u jednych ten ruch bedzie zmniejszal mase m., a u innych robil wzrost? Bzdura. Sugerujesz tez, ze amator nie moze wykonac zadnych cwiczen, ktore wykonuje pro?

@text: nic takiego nie napisałem. Napisałem, że na obecnych treningach pro nie ma sensu się wzorować. Prędzej sugerowałbym się co ten pro 10 lat wcześniej (generalnie na początku kariery - zakładając, że robił to dobrze)
Btw, zapoznałem się z filozofią tego Pana który
wiesz, zalezy o jakich cwiczeniach mowisz. jakos nigdy nie widzialem profesjonalisty ktory robi chociazby takie pajacowanie jak we fragmencie zaznaczonym przez

@Karoleer:
Na pewno nie o wszystkich :D
Głównie nawiązywałem do tego o czym móiłem, czyli do tzw. szybkich i krótkich ruchów, wręcz izostatycznych, które budują głównie napięcia i są uzupełnieniem normalnego treningu.
Fakt, że pokazują oni wiele innych ćwiczen, których praktycznie nikt nie stosuje. Nie znaczy, że one nie działają,