Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #raspberrypi #pytaniedoeksperta

Mirki, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Raspberry Pi 3 Model B+. Do tej pory nie dokupiłem żadnego zestawu z breadboardem, przewodami, czujnikami, czy silniczkami, ponieważ najpierw chciałem opanować podstawy programowania. Teraz, gdy coś tam już wiem na temat Javy i Pythona, postanowiłem zainwestować w jakiś robot starter kit. Chciałbym kupić zestaw przewodów, potencjometrów, wiatraczków, silniczków, wyświetlaczy i czujników, wraz z dostępem do kursów - jednak chciałbym się zmieścić w granicach 200 złotych. Znajomy ma coś takiego na Arduino - razem z kursami wideo. Niestety na Raspberry Pi widziałem same zestawy, bez kursów. Ktoś coś doradzi?

@edit
poprawiłem tagi
  • 6
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: racja, ale dla mnie na początek wystarczyło, jak już zobaczyłem co jak działa, to nie miałem większych problemów żeby podłączyć jakiś inny czujnik, zwłaszcza że w internecie jest pełno instrukcji. + rzeczy z tego zestawu można kupić osobno, instrukcje są dostępne online
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: nie potrzebna, wszystko można łączyć na płytce stykowej + przyda się sporo przewodów połączeniowych. Tylko jak chcesz kupować to na części, to zobacz najpierw jak działa ta nakładka na raspberry sterująca silnikami, trzeba ją zastąpić mostkiem H. W instrukcji jest podane które piny obsługują który silnik. Albo najprościej, jeśli nie chcesz się bawić i ryzykować że coś nie będzie działało, to kup zestaw :D
  • Odpowiedz