Wpis z mikrobloga

@Davidkom: To zależy z jaką siłą jest podawana woda, bo można wypełnić 1 w sekundę.. jeżeli będzie to po prostu kapanie to 3 wypełni się pierwszy.
Dlaczego. 2 nie, bo zanim 2 zacznie się napełniać to 3 i 4 musi być już pełna. 4 nie, bo ma wlot na górze. A woda w rurce nie będzie ponad poziom jaki jest w 3. Do 4 zacznie wpływać dopiero jak 3 będzie
  • Odpowiedz
@eloar: Poziomy wyrównają się i przepływ ustanie. Natomiast nie jestem na 100% pewien, czy nie będzie jakiejś minimalnej różnicy w wysokości lustra wody w obu zbiornikach? Zaraz w sumie zapytam wujka google ;P
EDIT: Wujek mówi, że będzie równo ;d
  • Odpowiedz
A ja twierdzę że pierwszy po brzegi napełni się nr1. Bo w moim wypadku kran ma większy przepływ w l/s niż rurki łączące.

@graf_zero: wydaje mi się, że rysunek sugeruje, że woda z kranu leci po jednej kropli
  • Odpowiedz
@eloar: Boszszsz... ależ pierdoły kolego sadzisz. Syfon, Pitagoras... nie te przypadki. Tu jest prosty przelew. Żadnego "wymuszonego ciśnienia". To co narysowałeś to już całkiem coś innego i w tym przypadku w pewnym momencie (jak poziom wody w 3 osiągnie poziom przelewu w 4) woda się przeleje i nastąpi wyrównanie poziomów.
Zamiast czytać weź dwa słoiki, kawałek rurki i sobie poeksperymentuj. Zresztą masz TUTAJ
  • Odpowiedz
@mgr_rybak: spoko, czyli to co mi się wydawało na początku będzie się działo dopiero po narysowanej przeze mnie modyfikacji, nie w oryginalnym przypadku. Choć przebieg nieco inny, wynik ten sam.
  • Odpowiedz
@Davidkom: W sumie wszystko rozbija się o ilość wody na sekundę wpadającej do pierwszego naczynia. Jeśli będzie wystarczająco duża, to naczynie pierwsze się przepełni, bo ciśnienie nie będzie wystarczająco duże, żeby całą potrzebną wodę od razu "przepchnąć" do naczynia drugiego
  • Odpowiedz