Aktywne Wpisy

Runaway28 +5

Kopytnik_1 +2
#przegryw #samotnosc #p0lka #zwiazki #takaprawda #pieklomezczyzn #niebieskiepaski #rozowepaski #stulejacontent #blackpill #depresja #pieklomezczyzn #pytaniedoeksperta #pytaniedoniebieskichpaskow #mizoginia #modameska #moda
Wszystkim hejterom, którzy uważacie, że kaszkiet jest niemodny i wyśmiewacie go, tak jak te trzy p0lki, które uśmiechnęły się na mój widok w kaszkiecie. Nie znacie się na modzie. Dobrze dobrany kaszkiet (nie do dresu, albo t-shirtu, a na przykład do takiej stylizacji jak u tego pana, czy nawet do samej koszuli) świetnie pasuje.
Wszystkim hejterom, którzy uważacie, że kaszkiet jest niemodny i wyśmiewacie go, tak jak te trzy p0lki, które uśmiechnęły się na mój widok w kaszkiecie. Nie znacie się na modzie. Dobrze dobrany kaszkiet (nie do dresu, albo t-shirtu, a na przykład do takiej stylizacji jak u tego pana, czy nawet do samej koszuli) świetnie pasuje.

a więc chcę sobie zdefiniować mapkę.
co jest:
a) lepsze pod względem wydajności
b) sensowniejsze pod kątem użytkowania
1) zdefiniować kilka tablic dwuwymiarowych i w nich odddzielnie trzymać informacje?
na przykład: heightmap i temperaturemap
2) zdefiniować jedną tablicę dwuwymiarową, a w kazdej z komórek słownik z różnymi informacjami
przykład: mapobject[0,0]['height'] itp
3) zdefiniować jedną tablicę dwuwymiarową, a w każdej z komórek obiekt klasy np Tile albo Field
przykład: mapobject[0,0].height
bo kurde, jednak mam niezłe braki w wiedzy. czy opcja 1 zje więcej pamięci niż opcje 2 lub 3? czy czas w którym wyciągnę dane ze słownika będzie odczuwalnie różny od opcji 3 przy tak naprawdę tysiącach jak nie setkach tysięcy różnych pól na mapie? dzięki za wszelką pomoc i podpowiedź
Polecam ogarnąć timeit
Bo
nie, zje najmniej ze wszystkich trzech
nie wiem co dokładnie chcesz osiągnąć, ale - nie optymalizuj przedwcześnie
@mask0pat0l:
__slots__pozwolą Ci oszczędzić pamięć.@mask0pat0l: ale to nie tak działa :P Nie ma czegoś takiego jak tablica dwuwymiarowa technicznie rzecz biorąc — a już na pewno nie takie coś jak napisałeś. Jest po prostu tablica w której elementy też będą tablicami (co końcowo robi tablicę dwuwymiarową).
Powinno być:
map_object[x][y].height